Direct naar artikelinhoud

VN-resolutie veroordeelt vrouwenbesnijdenis

Voor het eerst is in VN-verband het genitaal verminken van vrouwen officieel veroordeeld. Campagnevoerders tegen besnijdenis zijn opgetogen over de resolutie, aangenomen door de commissie mensenrechten van de Algemene Vergadering.

"Dit is een doorbraak in de internationale campagne om de schadelijke praktijk van genitale verminking te beëindigen", zei Cesare Maria Ragaglini, de Italiaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. "Samen kunnen we het lot van jonge meisjes wereldwijd veranderen."

Met een pro-stem van 110 landen is het zo goed als zeker dat de Algemene Vergadering van de VN de resolutie zal overnemen. Uitspraken van de VN-assemblee zijn niet bindend, maar kunnen wel politieke betekenis hebben. In maatschappelijke kwesties als deze is dat zeker het geval.

In de resolutie worden lidstaten opgeroepen het genitaal besnijden van vrouwen strafbaar te stellen en een eind te maken aan 'deze vorm van geweld'. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden elke dag wereldwijd naar schatting 6.000 meisjes besneden. In totaal zijn 70 miljoen vrouwen en meisjes besneden.

De praktijk bestaat vooral in Afrika, in islamitische zowel als niet-islamitische landen. In de Arabische wereld komt genitale verminking voor in Egypte, Jemen en Irak. Ook in Indonesië, Maleisië en in Latijns- Amerika worden meisjes besneden, maar niet zo gruwelijk als in de Hoorn van Afrika.

In de lichtste variant van vrouwenbesnijdenis krijgen meisjes een sneetje in de clitoris. In de ernstigste gevallen worden de schaamlippen geheel weggesneden, waarna ze wordt dichtgenaaid, op een gaatje om te plassen na. Dit kan leiden tot ernstige complicaties tijdens zwangerschap en bevalling. "Besnijdenis is een aanklacht tegen ons allen", zei Jose Luis Diaz, vertegenwoordiger van Amnesty International. Dat een meisje wordt verminkt is een schending van haar mensenrechten. Het is schokkend dat elk jaar drie miljoen meisjes dit risico lopen."