Direct naar artikelinhoud

Van der Elst: 'Rol van Simons is nog niet uitgespeeld'

Hij is het boegbeeld van Club, de aanvoerder ook. Maar heeft Timmy Simons (37) straks nog een basisplaats bij blauw-zwart? Door de komst van Silva en Vormer valt dat sterk te betwijfelen. 'Nu al spreken van het jaar te veel, is overdreven', vindt Franky Van der Elst.

Het zijn niet de beste weken van Timmy Simons. Op KV Mechelen kende hij een moeilijke namiddag en afgelopen zondag rende de verdedigende middenvelder van Club voor rust hopeloos achter Dennis Praet. Getuige de 0-2 van Mitrovic, waar Simons te traag was om de voorzet onschadelijk te maken. Het zou niet bij die ene keer blijven. "Maar heel Club was in die eerste helft niet goed", nuanceert Van der Elst.

Toch moet Simons zich zorgen maken. Het bestuur van Club haalde tijdens de slotfase van de transfermarkt twee middenvelders die als nummer 6 kunnen fungeren. De Chileen Francisco 'Gato' Silva (28) is een pure verdedigende middenvelder en de Nederlander Ruud Vormer (26) vormt een alternatief voor die positie. "Timmy is 37, hé, en straks einde contract. Dan is het logisch dat Club werk maakt van de opvolging. Maar dat Simons niet meer zal spelen, is nonsens. Ik geloof niet dat hij vanaf 13 september nooit meer op het veld zal staan bij Club."

Op karakter

Van der Elst gaat ervan uit dat Simons door de opeenvolging van wedstrijden nog kansen zal krijgen. Zo moet Club nog minstens 34 competitiematchen spelen, zes Europa Leagueduels en zeker één bekerpartij. "Club is nu gewapend om die vele wedstrijden goed op te vangen. Het biedt Preud'homme de mogelijkheid om Simons af en toe rust te gunnen, want op je 37ste recupereer je niet meer zo snel", weet Van der Elst uit ondervinding. De huidige coach van tweedeklasser Roeselare nam pas op zijn 38ste afscheid van het profvoetbal. "Ik kende toen ook moeilijke momenten, hoor. Maar omdat de ploeg goed draaide, bleef ik overeind en eindigde Club dat seizoen tweede.

Het is met andere woorden overdreven om nu al te spreken van het jaar te veel voor Simons", aldus Van der Elst. "Een moeilijke dag kan al eens voorvallen, maar zo slecht was Simons'competitiestart niet. Ik herinner me trouwens dat er vorig seizoen op een bepaald moment ook heel wat vragen gesteld werden over zijn leeftijd en zijn fysieke paraatheid. Simons antwoordde daar toen op met zijn voeten. Hij ging op een hoger niveau spelen. Wel, ik verwacht nu een soortgelijke reactie. Uiteraard kan Simons de strijd met zijn leeftijd niet winnen, maar het is niet zo dat hij vanaf morgen niet meer vooruit zal geraken. Simons is nog altijd redelijk snel en redelijk beweeglijk."

Wat los van zijn leeftijd nog voor hem pleit, is het karakter en de overdosis inzet van Simons. "Hij blijft er steeds voor gaan, hé. Tegen Anderlecht zag ik hem meermaals fel in duel gaan met Defour en zelfs met Deschacht. Simons gaat steeds voorop in de strijd. Bovendien speelt hij een belangrijke rol in de kleedkamer. Die Silva zal vanzelfsprekend spelen de komende maanden, maar zeker niet altijd. Ook hij zal eens toe zijn aan rust", voorspelt Van der Elst.