Direct naar artikelinhoud

Duitse ex-president vrijuit voor zelfverrijking

De voormalige Duitse president Christian Wulff heeft zich niet schuldig gemaakt aan zelfverrijking. De rechtbank in Hannover acht het niet bewezen dat Wulff zich in 2008, toen nog als minister-president van deelstaat Nedersaksen, heeft laten fêteren door een ondernemer, in ruil voor het werven van fondsen voor een filmproject.

Wulff (54) reageerde gisteren verheugd. "Ik ben zeer opgelucht", zei hij na de uitspraak van rechter Rosenow. "Ik heb nooit aan mijn onschuld getwijfeld. Ik dank de mensen die me de laatste twee moeilijke jaren hebben bijgestaan."

Wulff was 598 dagen president, voordat hij zich in februari 2012 gedwongen zag af te treden. In de maanden daarvoor was hij samen met zijn echtgenote Bettina in opspraak geraakt na onthullingen over talloze gratis vakantiereisjes die hen door bevriende ondernemers zouden zijn aangeboden. Ook had een zakelijke vriend hem een goedkoop krediet bezorgd voor zijn huis in Grossburgwedel.

Dat was niet illegaal, maar de aanhoudende stroom onthullingen, en de soms onhandige reacties van de president (hij sprak onder meer de voicemail in van de hoofdredacteur van Bild met de vraag om vooral niet te publiceren), deden hem uiteindelijk de das om. Hij trad af. Zijn privéleven raakte daarna ook op drift. Zijn vrouw verliet hem.

De officier van justitie van Hannover besloot Wulff te vervolgen wegens corruptie en richtte zich op één zaak. Wulff en zijn vrouw waren in 2008 te gast op het Oktoberfest in München. Een bevriende filmproducent, David Groenewold, had de twee nachtjes in hotel Bayerischer Hof betaald. Kosten: iets meer dan 700 euro. Als dank voor deze verwennerij zou Wulff een goed woordje hebben gedaan bij Siemenstopman Peter Löscher om een film van Groenewold te helpen produceren.

De rechter in Hannover vond gisteren echter dat er onvoldoende bewijzen op tafel lagen om Wulff wegens corruptie te veroordelen. Hij voegde eraan toe dat de ex-president recht heeft op een financiële schadevergoeding voor het opgelopen leed. Een bedrag noemde hij niet. De kosten van het proces, dat in november vorig jaar begon, zijn volgens Duitse media "enorm". In zijn slotpleidooi had Wulffs advocaat Michael Nagel het over "ettelijke miljoenen euro's".