Direct naar artikelinhoud

Schietpartij in Florida doet wapendebat oplaaien

Een wet in de VS-staat Florida die burgers het recht geeft geweld te gebruiken uit zelfverdediging, staat ter discussie nadat een burgerwacht een 17-jarige jongen heeft doodgeschoten. De schutter zegt uit noodweer te hebben gehandeld, de ouders van het slachtoffer spreken van moord.

De schietpartij deed zich 's avonds even na zevenen voor op 26 februari in Sanford, een buitenwijk van Orlando. Volgens Benjamin Crump, de advocaat van de ouders, had Trayvon Martin, een zwarte middelbare scholier, in een winkel wat spullen gekocht. Het regende, hij trok de capuchon over zijn hoofd en ging op weg naar huis. Hij had een mobieltje in zijn zak en belde via een headset met zijn zestienjarige vriendin. Toen hij door een omheinde woonwijk liep, werd hij volgens de advocaat ineens gevolgd door George Zimmerman, een 28-jarige Spaanstalige blanke burgerwachtvrijwilliger.

De vriendin zegt dat Martin zei dat iemand hem volgde. Zij spoorde haar vriend aan weg te rennen. Hij deed dat uiteindelijk, maar werd ingehaald. De vrouw hoorde hoe Martin vroeg: "Waarom volg je me?" Een stem zei: "Wat doe je hier?" Daarna viel de headset en werd het contact verbroken.

Voor advocaat Crump maakt de verklaring van de vriendin duidelijk dat Zimmermans beroep op zelfverdediging nergens op slaat. Hij vindt dat de politie hem ten onrechte laat lopen. "Arresteer George Zimmerman. Hij kan gaan en staan waar hij wil, terwijl Trayvon Martin in zijn graf ligt."

De zaak maakt veel emoties los. Er zijn demonstraties en een oproep tot de aanhouding van Zimmerman is door meer dan 500.000 mensen ondertekend. De politie zegt dat ze onder de bestaande wetgeving niet tot arrestatie kon overgaan.

In 2005 werd in Florida een wet aangenomen die in het voordeel is van iedereen die zich na het gebruik van geweld beroept op zelfverdediging. Normaal mogen alleen wapens worden gebruikt wanneer iemand in zijn huis wordt bedreigd. Maar volgens deze wet maakt het niet uit of het geweld wordt toegepast op straat, in een auto of in een bar. Gebruikelijk is ook dat mensen de plicht hebben zich uit de voeten te maken, wanneer zij voor hun leven vrezen. Maar deze wet zegt dat ze dat niet meer hoeven te doen. Zij hebben het recht to stand their ground, zich schrap te zetten en zichzelf te beschermen.

Aan de wet ging stevig lobbywerk vooraf van de National Rifle Association, een machtige belangenbeweging die zich inzet voor het recht van Amerikanen wapens te dragen. Politie en justitie waren fel tegen. Wat zij vreesden is gebeurd: steeds meer bendeleden en drugscriminelen doen een beroep op zelfverdediging, na het gebruik van geweld in hun onderlinge afrekeningen. Zelfs als in bars ruzies over vrouwen uit de hand lopen, en iemand gedood of gewond wordt, roepen de daders: zelfverdediging!

De gouverneur van Florida, Rick Scott, zal nog eens goed naar de wet kijken. Het ministerie van Justitie in Washington doet onderzoek naar de manier waarop de politie heeft gehandeld in de zaak van Martin. De minister van Justitie in Florida heeft een onderzoeksjury gevraagd te bepalen of er genoeg bewijsmateriaal is voor een proces tegen Zimmerman.

De burgerwacht nam zijn taak zeer serieus. Hij belde geregeld de politie als hij iets verdachts meende te zien. Dat deed hij ook op 26 februari. Er loopt een "verdachte kerel" die "eruitziet of hij iets in zijn schild voert". Toen hij zei dat hij hem volgde, zei de politie: "Voor ons is dat niet nodig." Zimmerman vloekte en zei: "Die klootzakken komen er overal mee weg."