Direct naar artikelinhoud

Obama en Romney nek aan nek naar finish

De VS-verkiezingscampagne is haar laatste dag in gegaan, terwijl de twee kandidaten in de peilingen nek aan nek liggen. Obama en Romney zitten op hun tandvlees, maar omdat elke stem telt en Sandy een gevechtspauze afdwong, proberen ze in de eindfase alsnog zoveel mogelijk kiezers te bereiken.

De vraag is of zij het nog in eigen hand hebben en de race niet elders en door anderen zal worden beslist. Obama was daar dit weekeinde open over. "De macht ligt niet meer bij ons. Wat we ook allemaal bedenken - het maakt niet uit. Het komt nu aan op jullie, jullie vrijwilligers", zei hij op een campagnebijeenkomst in Virginia.

Veel kiezers hebben al gestemd via het systeem van de vroege stem en veel kiezers hebben al besloten. Belangrijk zijn nu twee andere groepen: zij die nog twijfelen en zij die een vage voorkeur hebben voor een van de kandidaten maar nog niet weten of ze ook werkelijk gaan stemmen.

In het laatste weekeinde en in de laatste uren van de campagne moeten deze twijfelaars en aarzelaars bewerkt worden door vrijwilligers die de buurten in trekken. Dat is het zogeheten 'ground game', het spel op de grond, waarin de Democraten de afgelopen verkiezingen meer bedreven waren dan de Republikeinen. In een race die zo spannend is als deze, kan het vrijwilligerswerk wel eens doorslaggevend worden.

Maar de ketting is hierbij net zo sterk als de zwakste schakel. Vrijwilligers kunnen afhaken vanwege het slechte weer, zoals vorige week volop gebeurde. Of ze stuiten op de grens van wat ze kunnen. Joanne Wright, een 53-jarige Obamavrijwilliger uit Youngstown, Ohio, liet zich daar niet door afschrikken. Met Costell Burton ging ze langs de deuren. Maar Burton is 74 en het regende onophoudelijk vanuit een loodgrijze lucht. Na drie uur was het dan ook op bij de twee vrouwen.

Kleine dingen kunnen het verschil maken als de twee kandidaten zo dicht bij elkaar liggen. Volgens de jongste peiling van ABC News/Washinton Post gaan Obama en Romney precies gelijk op: allebei 48 procent. In Ohio, de belangrijkste van alle battleground states, heeft de president volgens een peiling van de plaatselijke krant Columbus Dispatch een kleine voorsprong van twee punten. Die marge was een maand geleden nog negen punten.

Er wordt veel gerekend door peilingsexperts en dan wordt Obama een licht voordeel toegedicht als het gaat om het winnen van de meerderheid van 270 kiesmannen die nodig zijn om tot president te worden verkozen. Vooral na de storm lijkt hij weer iets te hebben gewonnen.

Maar de stemming in de getroffen gebieden, zoals New York, is heel geprikkeld. De boosheid en wanhoop nemen toe onder slachtoffers, die in de kou en het donker zitten en niet weg kunnen door gebrek aan geld, transport of benzine. Burgemeester Michael Bloomberg werd zaterdag uitgescholden bij een bezoek aan een rampwijk. De New Yorkse televisiezender NY1 piepte alle scheldwoorden keurig weg, maar de 'f' van fucking kregen de kijkers nog wel een paar keer mee. >> 2-4