Direct naar artikelinhoud

Stad en provincie blijven ruziën over Antwerps ModeMuseum

De provincie en de stad Antwerpen kibbelen over de toekomst van het ModeMuseum. In het slechtste geval moet het MoMu zelfs verhuizen.

Het ModeMuseum van Antwerpen heeft een feestelijk weekend achter de rug. Vrijdag bestond het museum tien jaar en bezoekers mochten Madame Grès, de nieuwe tentoonstelling, gratis bezoeken. Het museum heeft nochtans niet zoveel reden tot vieren. Het moet mogelijk verhuizen, omdat de stad en de provincie het maar niet eens raken over de verbouwingen die het gebouw waarin het MoMu gevestigd is, moet ondergaan.

De provincie is eigenaar van het museum, de stad Antwerpen beheert dan weer het pand in de Nationalestraat. Peter Bellens, de gedeputeerde van de provincie, wil het museum graag uitbreiden. De tentoonstellingsruimtes van het MoMu zijn te klein om de vaste collectie te tonen, vindt hij. Die vaste collectie is een voorwaarde om een landelijke erkenning te behouden, een soort kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap dat kans geeft op subsidies - het MoMu krijgt momenteel jaarlijks 280.000 euro van de Vlaamse overheid.

"Het museum kreeg altijd uitstel van de Vlaamse overheid om een ruimte voor zijn vaste collectie te vinden", zegt Peter Bellens. "Het MoMu loste dat op met wisselende tentoonstellingen, die af en toe stukken uit de vaste collectie toonden." Aan dat uitstel komt in 2008 een einde.

Het MoMu deelt het pand in de Nationalestraat met de Modeacademie, het Flanders Fashion Institute en een kledingzaak. "Over de Academie valt te discussiëren, maar die andere twee kunnen verhuizen", zegt Bellens. Daarom deed de provincie al twee keer een bod op het gebouw. Als de provincie eigenaar wordt, moet het de hoge huurprijs van 40.000 euro niet langer betalen en kan het contract van de andere huurders worden beëindigd. Maar het bod werd vrijdag nogmaals afgekeurd door het college.

Postercampagne

"Hun argument is dat ze bang zijn dat we het pand een commerciële bestemming zullen geven", legt Bellens uit. De provincie wou de stad voorkooprecht verlenen, zodat zij het gebouw als eerste kan terugkopen als de provincie besluit om het pand te verkopen. De gedeputeerde vertelt dat de provincie vier jaar geleden, voor zijn aanstelling, al eens een bod deed, maar dat werd toen eveneens afgewezen. "Als er geen oplossing uit de bus komt, zien we ons gedwongen te verhuizen", stelt Bellens. Die uitspraak schudde dan weer Unizo Antwerpen wakker. Dat startte een postercampagne om het museum in de Sint-Andrieswijk te houden. Schepen van Cultuur, Philip Heylen van CD&V, suste de gemoederen door te stellen dat het MoMu zeker in de wijk zal blijven. Ondertussen ligt er nog steeds geen akkoord op tafel. "Ik verwacht dat het dossier niet meer zal evolueren tot na de verkiezingen", zegt Bellens.

Het MoMu is niet het enige museum van de provincie dat ter discussie staat. Het Diamantmuseum sloot zijn deuren omdat de aanpalende Elisabethzaal wordt gerenoveerd en de veiligheid van de kluizen niet zeker is. Ook het Zilvermuseum moest sluiten. De collectie huisde tot nu in het kasteel Sterckshof. De provincie wou het pand renoveren, maar kreeg geen bouwvergunning. Nu wordt er een nieuwe plek gezocht voor de collecties van het Diamant-, Zilver- en mogelijk ook het ModeMuseum. "De laatste optie die we onderzoeken is de Jezusstraat, want daar hebben we een eigen pand."