Direct naar artikelinhoud

Spaanse verplegers moeten Belgisch tekort opvangen

Medisch uitzendbureau Express Medical haalt Spaanse verpleeg-kundigen naar België om het tekort aan zorg-verleners hier op te vangen. Door de crisis zitten de Spanjaarden in hun thuisland zonder werk. 'Een win-win-situatie', zegt het bedrijf. 'Heel dubbel', vindt zorgambassadeur Lon Holtzer.

Momenteel werkt er nog maar één Spaanse verpleegkundige in ons land, maar deze maand nog komen er vijf Spanjaarden naar Brussel. Zij spreken al Frans en kunnen daarom in ziekenhuizen in de hoofdstad aan de slag. In Vlaanderen worden de eerste Nederlandssprekende verplegers uit Spanje na de zomer verwacht. Sinds april volgen vijf verpleegkundigen daarvoor een opleiding Nederlands in Madrid. In hun thuisland vinden ze namelijk geen werk. Schuldige is de economische crisis, die hard heeft toegeslagen in Spanje. 24 procent van de bevolking is werkloos. Door de besparingen in de zorgsector zitten ook veel verpleegkundigen zonder job. Dat terwijl er in België een nijpend tekort is aan zorgverleners.

Het aantal studenten dat afstudeert met een diploma in de zorgsector neemt toe, maar blijft onvoldoende om de grote behoefte op te vangen. "De tekorten blijven. Er zijn meer aanvragen dan oplossingen", zegt woordvoerster van Express Medical Pascale Vanrillaer. Maar "de instroom naar de zorgsector is al groter", zegt Holtzer.

Ethiek

Hoe dan ook blijft 'verpleegkundige' in de top van knelpuntberoepen staan. Het aantrekken van Spanjaarden kan daar aan tegemoet komen. "Een win-winsituatie", volgens Express Medical. Maar niet iedereen is overtuigd.

"Migratie is niet de eerste oplossing", zegt Peter Degadt van koepelorganisatie Zorgnet Vlaan-deren. "We moeten eerst naar de arbeidsreserves in eigen land kijken", vindt ook Lon Holtzer, die als zorgambassadeur voor de Vlaamse overheid werkt. Mark Selleslagh (LBC-NVK) sluit zich daar bij aan: "er is hier nog een groot arbeidspotentieel". Hij wil jongeren meer warm maken voor de zorg en werklozen en allochtonen inschakelen vooraleer naar de 'import' van werkkrachten over te gaan. De nodige initiatieven daarvoor ontbreken echter. Schakel je dan toch buitenlands personeel in, "dan moet het ethisch gebeuren", zegt hij. De beloften die gemaakt werden en de rechten van de verpleegkundigen zijn van belang, maar ook de situatie in het thuisland. "Er mogen geen tekorten aan medisch personeel in het land van herkomst ontstaan", zegt Selleslagh.

Express Medical heeft in het verleden om die reden al kritiek gekregen voor het inschakelen van Filippijnen in Antwerpse ziekenhuizen. ZNA in Antwerpen haalde in 2009 een aantal Filippijnse verpleegkundigen in huis, maar die zijn er nu niet meer. Onder meer in de raad van bestuur werden daar grote vragen bij gesteld, al wil ZNA daar vandaag niks over kwijt.

In Spanje is er momenteel veel werkloosheid door de crisis, eerder dan een teveel aan zorgverleners. "Van de crisis gebruik maken", noemt Degadt dat. "Mensen worden nog altijd ziek en oud. Ik kan me voorstellen dat er geen overschot is in de zorgsector in Spanje", zegt Selleslagh. Lon Holtzer stelt zich ook vragen bij de duurzaamheid van dergelijke initiatieven. "Vaak houden buitenlanders het snel voor bekeken omdat ze hun thuisland missen."