Direct naar artikelinhoud

'Helft toegangspoortjes in metro buiten dienst'

De helft van de geïnstalleerde toegangspoortjes in de Brusselse metrostations is buiten dienst. Bovendien gaat het veiligheids-gevoel er nauwelijks op vooruit. Dat blijkt uit de resultaten van metr-o-net, het jaarlijks onderzoek van Brussels sp.a-parlementslid Jef Van Damme.

"Metrostations bepalen mee de indruk van de stad. Het metronet moet een visitekaartje voor Brussel worden, zoals dat bijvoorbeeld in Parijs of Londen het geval is." Jef Van Damme, Brussels parlementslid voor sp.a, heeft voor het derde jaar op rij alle 69 metrostations in de hoofdstad bezocht.

Voor het eerst screende hij de werking van de toegangspoortjes. Driekwart van de stations werd inmiddels uitgerust met zo'n poortjes. Bedoeling is het zwartrijden in te dijken. Toch blijkt dat de helft van de nieuwe poortjes niet werkt of geblokkeerd wordt. Daarnaast worden de poortjes omzeild door de beruchte 'poortjesglippers'.

Een kwart van de stations is bovendien slecht toegankelijk door pannes aan roltrappen of liften. Hoewel vorig jaar 'maar' 160 pannes per dag werden gemeld, zijn er dat inmiddels 220 pannes per dag, een stijging van 40 procent. Vier pannes op vijf zijn het gevolg van vandalisme. Meestal gaat het om schade door urine en misbruik van de noodknop. Alleen de pannes zouden de MIVB al 900 interventies per maand kosten.

Ondermaatse hygiëne

Ten slotte gaat het veiligheidsgevoel er nauwelijks op vooruit. In driekwart van de stations was geen personeel van de MIVB te bespeuren tijdens de controle van Van Damme. De netheid en hygiëne is "ondermaats" in één op de vijf stations. "Wie dringend naar het toilet wil, moet al veel geluk hebben. Velen kiezen er blijkbaar voor om het station daarvoor te misbruiken, getuige de erg penetrante geuren in de metro", aldus Van Damme.

De MIVB weerlegt de resultaten van de enquête. "Uit een officiële controle met zogenaamde mystery clients blijkt dat ruim 90 procent van de toegangspoortjes normaal werkt, dus niet 50 procent", benadrukt MIVB-woordvoerster An Van Hamme. "Wat het onveiligheidsgevoel betreft, zijn we ons bewust van het belang van personeel. We werken volop om de aanwezigheid in de stations omhoog te trekken."

Ten slotte voegt de MIVB eraan toe dat elk station minstens één keer per dag wordt schoongemaakt. "In bepaalde stations ligt voorlopig nog rubberen vloerbekleding met nopjes, die mogelijk een vuile indruk geven. Deze vloerbekleding wordt systematisch vervangen." Het aantal openbare toiletten wordt de komende maanden systematisch opgetrokken.