Direct naar artikelinhoud

Boek 'Koning Roofdier' ontketent rel

In Marokko is ophef ontstaan door de publicatie van een boek waarin koning Mohammed VI wordt afgeschilderd als een graaier.

Al sinds diverse onthullingen door klokkenluiderswebsite Wikileaks was duidelijk dat er in Marokko geen zakelijke deals worden gesloten zonder de goedkeuring van koning Mohammed VI. Dat de Marokkaanse monarch ook nog eens flink eraan verdiende, bleek toen het Amerikaanse zakenblad Forbes hem enkele jaren geleden op de zevende plaats zette op de ranglijst van rijkste royals ter wereld. Met een geschat vermogen van 2,5 miljard dollar (1,75 miljard euro) liet Mohammed VI moeiteloos de emirs van Qatar en Koeweit met hun olie- en gasfortuinen achter zich.

De onthullingen leiden nauwelijks tot reacties vanuit het koninklijk paleis in Rabat. Ook de Marokkaanse politiek en bevolking haalden hun schouders op voor de publicaties over Mohammed VI, die sinds 1999 koning van Marokko is. Maar dat lijkt met de publicatie van het boek Le Roi prédateur ('Koning roofdier') van de Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet waarin de achttiende koning van de Alaoui-dynastie, het koningshuis dat Marokko sinds 1666 regeert, wordt afgeschilderd als een graaier.

Een voorpublicatie van het boek in de Spaanse krant El País leidde afgelopen weekeinde gelijk al tot een rel. Marokko liet de verspreiding van het Spaanse kwaliteitsblad verbieden. Volgens een hoge medewerker van het Marokkaanse ministerie van Communicatie vanwege de 'lasterlijke en ongefundeerde' beweringen in het gisteren verschenen boek. Deze zouden 'een belediging zijn voor de goede naam van de koning en de instituties van Marokko'.

Het moet gezegd: de lezer zal in het boek tevergeefs zoeken naar de politieke visie van Mohammed VI. Of naar zijn gedachten over de Arabische Lente. Een tussenstand van de hervormingen die de Marokkaanse koning zelf initieerde door een nieuwe grondwet goed te laten keuren per referendum. Ook dat zal de lezer van Le Roi prédateur niet vinden. Wel 216 pagina's vol handeltjes, corruptie en ongebreidelde geldsmijterij.

Volgens schrijvers Laurent en Graciet is Mohammed VI "de belangrijkste bankier, de belangrijkste verzekeraar en de belangrijkste landbouwer in zijn land". Daarnaast peelt hij een 'dominante rol' in de Marokkaanse voedingsindustrie, vastgoed, energiesector en telecommunicatie.

Verder staan Laurent en Graciet uitgebreid stil bij het 'salaris' van Mohammed VI - 40.000 dollar per maand, het privévliegtuig van de koning en zijn uitgebreide park luxe-sportauto's. Maar ook doen ze uit de doeken hoe de Marokkanen noodgedwongen moeten bijdragen aan de miljoenen kostende buitenlandse reizen van hun vorst. En het onderhoud van de twaalf koninklijke paleizen - 1.200 man personeel - in het land.