Direct naar artikelinhoud

Sporttribunaal weigerde kroongetuige in zaak-Contador

Advocaten van het Wereldantidopingagentschap WADA hebben in november gedreigd de hoorzitting in de zaak-Alberto Contador te verlaten. Aanleiding was de weigering van het Sportarbitragetribunaal TAS om een cruciale getuige te laten verhoren over mogelijke bloeddoping van Contador.

Het geroezemoes in de gangen van het Château de Béthusy zwol aan. Terwijl de rechters van het internationaal sporttribunaal (TAS) zich hadden teruggetrokken in hun kamer, werden de tegenpolen van Alberto Contador het gauw met elkaar eens. Ze zouden hun jas aantrekken en op hoge poten de benen nemen.

Het kwam er net niet van. De advocaten van het WADA, het dopingagentschap dat de degens nu al bijna anderhalf jaar kruist met Contador, bewaarden afgelopen november ternauwernood hun kalmte. Maar ze lieten het niet na een officiële klacht in te dienen bij het TAS. Dat moet beslissen of de drievoudige Tourwinnaar ook als dopingzondaar dient te worden aangemerkt.

Het is het dieptepunt in de zaak tot nu toe, geopenbaard door het persbureau AP. Dat sprak met betrokkenen die de gebeurtenissen in de Zwitserse rechtszaal van nabij volgden. En getuigden over de toorn die het TAS wekte bij het WADA, de organisatie die door het groeiend aantal dopingzaken in de sport kind aan huis is in Lausanne.

Wat was er gebeurd? Het kamp WADA stond op het punt de Australische wetenschapper Michael Ashenden als getuige te ondervragen over Contador. Hij geldt als een expert op het gebied van doping en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het biologisch paspoort. Maar Ashenden moest zijn mond houden, zo droeg het TAS hem op. In plaats daarvan mocht het WADA wel een dopingexpert ondervragen die tot het getuigenkamp van Contador behoorde.

Bloedplasma ingespoten?

Het WADA zag zich beroofd van zijn kroongetuige en reageerde furieus. Ashenden had naar verluidt willen bepleiten dat Contador zich tijdens de Tour van 2010 tot twee maal toe aan verboden praktijken bezondigde. Hij zou op 20 juli een bloedtransfusie hebben ondergaan en een dag later bloedplasma bij zichzelf hebben ingespoten, vernam AP.

Ook zou het WADA gepikeerd zijn door de rol van Efraim Barak, de Israëlische voorzitter van het driekoppige panel dat uitspraak moet doen over Contador. Dat de Spanjaard en zijn Saxo-ploeg deze winter naar Israël togen om er te trainen, wordt opvallend genoemd. Ook de symposia waar Barak op uitnodiging van Spaanse sportorganisaties sprak, hebben zijn geloofwaardigheid geen goed gedaan. Het TAS trekt zijn eerlijkheid niet in twijfel.

Ashendens verhaal werd al met al nooit verteld. Knarsetandend moet het WADA hebben toegezien hoe de ene na de andere getuige uit het kamp-Contador de renner een hart onder de riem stak. Ploegmaats, bloeddeskundigen en een expert op het gebied van leugendetectie deden onder anderen hun relaas.

Zelf greep Contador zijn 15 minuten durende betoog aan om zijn onschuld nogmaals te bepleiten. Hij bleef bij zijn eerste verklaring: dat een uit Spanje meegebracht stuk vlees dat hij de tweede rustdag van de Tour at, besmet zou zijn met het verboden middel clenbuterol. Een maand later werd de Tourwinnaar op de hoogte gebracht van zijn positieve test. Die werd pas bekend toen het lab ermee naar buiten trad.

Een jaar en vijf maanden verstreken en al die tijd hing de zaak als een zwaard van Damokles boven het hoofd van Contador. Omdat hij niet werd geschorst, mocht hij blijven fietsen. Het leverde hem onder meer de overwinning in de Giro d'Italia op. Die loodzware ronde kostte hem een goede klassering in de Tour.

Dinsdag gaat het wielerseizoen aan de andere kant van de wereld van start met de Tour Down Under. Wellicht kent Contador, die niet in Australië rijdt, dan ook zijn lot. Hij riskeert een schorsing van twee jaar, met terugwerkende kracht. Hij zou dan zijn Tour- en Girozege verliezen.

Volgens het TAS mag een uitspraak tussen 15 en 20 januari worden verwacht. Maar het is niet zeker dat de zaak daarmee aan zijn eind toe is. Het WADA en de wielerunie UCI gaan zo goed als zeker in beroep als Contador wordt vrijgesproken. Het Zwitserse hof moet dan bepalen of die uitspraak terecht is en zal ook toetsen of het TAS de richtlijnen niet heeft overtreden door een kroongetuige het zwijgen op te leggen.