Direct naar artikelinhoud

Het wordt (letterlijk) warm in de zoektocht naar Nefertiti

Het is geen kinderspel, maar het lijkt er een beetje op. Het wordt warm, in de zoektocht naar het graf van de legendarische Nefertiti. Onderzoek naar warmteverschillen zou aantonen dat de grafkamer van Toetanchamon nog verborgen ruimtes bevat.

Een theorie die de Britse archeoloog Nicholas Reeves uittekende en die dus nu bevestigd zou worden. En men gaat ervan uit dat zich in die verborgen ruimtes misschien wel het graf van Nefertiti zou kunnen bevinden. Met haar man Achnaton, de vader van Toetanchamon, heerste ze van 1352 tot 1338 voor Christus over het Egyptische rijk, maar waar ze begraven is onbekend.

Eind oktober lanceerde Egypte het 'Scan Pyramids'-project, waarin Egyptische, Franse, Canadese en Japanse experts de piramides van Gizeh onderzoeken. En verder zou ook het graf van farao Toetanchamon onderzocht worden. Met eerste bemoedigende resultaten, zo blijkt nu. Via een communiqué liet minister van Oudheid Mahmoud Eldamaty weten dat er op stukken van de noordelijke muur van de grafkamer andere temperaturen zijn gemeten. Wat er zou op wijzen dat zich achter die muren verschillende structuren bevinden. Lees: andere ruimtes. "Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen wat er zich dan precies achter die muur bevindt."

Volgens Reeves kan het niet anders dan dat het graf van Nefertiti zich daar bevindt. Wat volgens hem de 21ste eeuw in het oude Egypte kan betekenen.