Direct naar artikelinhoud

Twee verdachten aangehouden bij huiszoekingen

Bij negen huiszoekingen, gisteren in het Brusselse, zijn evenveel arrestaties verricht. Zeker twee terreurverdachten blijven aangehouden.

De huiszoekingen vonden in twee golven plaats. Al van 's ochtends vroeg waren er operaties in Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Jette, Brussel en Laken. Van drie huiszoekingen - die in Laken en twee in Sint-Jans-Molenbeek - waarbij twee verdachten werden gearresteerd, zei het federaal parket achteraf dat ze het 'rechtstreeks gevolg' waren van de aanslagen in Parijs.

De andere operaties vonden plaats bij de entourage van Bilal Hafdi, de Belgische terrorist die zichzelf opblies aan het Stade de France, maar hadden volgens het federaal parket niet meteen iets te maken met de aanslag. Ze waren al eerder gepland en kaderen in het onderzoek naar het vertrek naar Syrië van de terrorist. "Dat werd al opgestart begin dit jaar, even nadat de man naar Syrië was vertrokken", verduidelijkte Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Een van die huiszoekingen vond plaats bij Fatima L., de moeder van de zelfmoordterrorist, een aantal andere bij vrienden en kennissen.

In totaal werden negen arrestaties verricht. Gisteravond liet het federaal parket weten dat al minstens twee terreurverdachten aangehouden bleven. Een vijftienjarige geradicaliseerde jongen werd vrijgelaten. Hij was al voor de derde keer opgepakt omdat gevreesd wordt dat hij naar Syrië wil vertrekken.

Van de voortvluchtige Salah Abdeslam (26) uit Sint-Jans-Molenbeek was gisteren nog geen spoor. Van hem is geweten dat hij na de aanslagen vrienden optrommelde om hem terug naar België te brengen. Daar kwam hij zaterdagochtend aan. Sindsdien ontbreekt elk spoor.