Direct naar artikelinhoud

Einde van negatieve spiraal voor goud en mijnen komt in zicht

Er was gisteren tegen alle verwachtingen in geen rush op goud. Specialisten verwachten een sterkere reactie na de goedkeuring van het reddingsplan voor Cyprus later deze week.

De voorspelde vlucht in het goud bleef uit. De goudprijs steeg gisteren 0,9 procent tot 1.606 dollar per ounce. Het hele Cyprusgebeuren verzwakte de euro, waardoor de opmars van het edelmetaal in euro (+1,7 procent) bijna het dubbel was.

Ondanks de lauwe reactie gisteren denken verschillende specialisten dat Cyprus een einde kan maken aan de negatieve spiraal waarin de goudprijs sinds de zomer van 2011 is beland. "De belasting van het Cypriotische spaargeld is nog niet goedgekeurd. Ik verwacht later op de week meer reactie", merkt Dominique Casaï op. Hij verstrekt advies aan Share Gold, een beleggingsfonds dat in goudmijnen investeert.

Zowel fysiek goud als aandelen van goudmijnen brachten de voorbije twee jaar weinig op. "Dat is het gevolg van de combinatie van economische groei, op wereldvlak, en lage inflatie", verklaart Alexandre Weinberg, beheerder bij Petercam. "Goud presteert doorgaans sterk bij extreme inflatie of deflatie."

Casaï ziet nog een andere reden voor de belabberde prestaties van goud en goudaandelen. Casaï: "Er is een recordaantal shorters actief in goud. Vandaag speculeren 40 procent meer beleggers dan in 2008 tegen goud. Eens boven 1.625 dollar zullen veel van die shorters hun posities moeten afsluiten, omdat ze te veel geld dreigen te verliezen." Het terugdraaien van shortposities zorgt voor een versterking van een opwaartse trend op korte termijn.

Geldcreatie

Ook op de lange termijn zit het snor, vindt Boris Cukon, fondsbeheerder bij Fuchs. Hij raadt al jarenlang aan voor 5 procent fysiek goud en voor 5 procent goudmijnaandelen in portefeuille te nemen. "We verbruiken met zijn allen jaarlijks ruim vier keer zoveel goud als er nieuwe voorraden opduiken", stelt Cukon. De helft daarvan dient voor juwelen, de andere helft zijn investeringen. "Een aantal grote landen slaan goud in voor hun reserves, waaronder Rusland, China en India. China is de grootste goudproducent ter wereld, maar geen ounce goud verlaat dat land. In tegendeel, de Chinezen voeren nog extra goud in."

Dat de centrale bankiers overal ter wereld geld bijdrukken om de crisis te bestrijden, speelt ook in de kaart van het goud. "Op de lange termijn wordt de goudprijs gedreven door de geldcreatie. Goud is de enige 'munt' die ze niet kunnen manipuleren", vindt Casaï. Goudmijnen noemt hij "goedkoper dan ooit", zowel in vergelijking met fysiek goud als volgens gangbare waarderingsmaatstaven zoals koerswinst.

"Met goudmijnen speel je in op de stijging van de goudprijs, met een hefboom", zegt Weinberg. De koersen van de gouddelvers konden de voorbije jaren de stijging van de goudprijs niet bijhouden. Weinberg wijt het aan "te dure overnames", waardoor een aantal CEO's een stap opzij moesten zetten. Yamana Gold, Sandstorm Gold, Alamos Gold en B2Gold zijn vandaag om waarderingsredenen zijn favoriete goudaandelen. Sand-storm is geen traditionele speler. Het bedrijf heeft overeenkomsten met mijnen om tegen een vaste prijs een percentage van de goudproductie te kopen.