Direct naar artikelinhoud

Anderlechtfan is eerste Belg die betaald wordt voor YouTubefilmpjes

De Luikenaar Eddy Gabrys (43), beter bekend onder zijn alias Joharno, wordt binnenkort vergoed voor de miljoenen views van zijn filmpjes op YouTube. Hij is meteen de eerste Belg die daarin slaagt. De Anderlechtfan uit Jupilleheeft een driejarige deal gesloten met het Franse start-upbedrijf Melberries, dat als tussenpersoon optreedt met videoplatforms zoals YouTube of Dailymotion.

Joharno, een samentrekking van Johnny Halliday en Arno, vertolkt verschillende rollen voor zijn webcam. Zijn vier personages zijn samen te vatten als: Joharno 'rock', 'rap', 'fashion' en 'lover'. Daarbij werpt hij zich respectievelijk op als Harley Davidsonfan, wietroker, modeadept en macho.

Gabrys, vader van twee, groeide eerder al uit tot een internethit met filmpjes over zijn favoriete voetbalclub, Anderlecht. Idolatrie is hem niet vreemd. In zijn video's draagt hij zijn bewondering uit voor onder anderen Franky Vercauteren, Marc Degryse en Zidane. En voor Johnny Halliday en Arno, uiteraard.

Volgens Melberries is het webfenomeen uit Luik de op 27 na meest bekeken persoon op YouTube. Zijn video's werden op die site alleen al bijna 7,5 miljoen keer aangeklikt en bekeken. Gabrys krijgt nu naar eigen zeggen over een periode van drie maanden zo'n 300 euro per 100.000 getelde views voor al zijn vertoonde filmpjes.