Direct naar artikelinhoud

Scholen weren wegwijsbrochure voor allochtone ouders

Het departement Onderwijs bracht dit jaar een brochure uit die migrantenkinderen en hun ouders wegwijs moet maken in het basisonderwijs. De lijvige gids is opgesteld in zowel het Nederlands als het Turks of het Arabisch. Maar een aantal scholen weigeren de brochures te verspreiden onder de migrantenouders. Het kabinet-Onderwijs bevestigt het bericht, maar zegt niets te kunnen doen zonder officiële klacht van de ouders zelf.

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Enkele migrantenouderverenigingen wilden onlangs een studieavond organiseren rond het thema rechten en plichten van migrantenkinderen en hun ouders in het basisonderwijs. Als basis van de infoavond wilden ze de gids van het departement Onderwijs gebruiken: Gids voor ouders van kinderen in het basisonderwijs. De bewuste directies gaven hun toestemming, maar kwamen daar na het lezen van de gids op terug. De migrantenouders kregen te horen dat het "niet nodig was om geïnformeerd te zijn". De infoavonden werden verboden. Nadien kwamen nog andere meldingen binnen van scholen die weigerden de bewuste gids te verspreiden onder migrantenouders.

"Het lijkt verdacht veel op het principe: hou ze ze dom en ze zullen niet klagen", meent Marc Laquière van het Forum voor gelijkberechtiging en interactie (FoGI). "In de brochure staat belangrijke informatie die problemen waarmee migrantenkinderen nu geconfronteerd worden, kunnen vermijden. We hebben jaren geijverd om de gids er te krijgen. Daarin kunnen de ouders bijvoorbeeld lezen hoe ons onderwijssysteem in elkaar zit, welke straffen een school een kind kan opleggen, hoe de schoolregelmenten werken en waarvoor een school allemaal geld mag vragen." Een belangrijk onderdeel is ook de uitleg over de schooluitstapjes, voor heel wat migrantenouders een moeilijke kwestie. Laquière: "Ouders zijn niet zo geneigd om hun kind mee te sturen op uitstap, omdat ze niet altijd zeker zijn dat alle godsdienstige regels in verband met voedsel en lichamelijke integriteit gerespecteerd zullen worden. In de brochure staat haarfijn uitgelegd dat een deelname uiteraard wenselijk maar zeker niet verplicht is. De school is eveneens verplicht om verantwoorde opvang te voorzien voor kinderen die niet deelnemen. Blijkbaar hebben de schooldirecties niet graag dat migrantenouders van dit recht op de hoogte zijn." De gids heeft het ook uitgebreid over allerhande projecten en initiatieven die voorhanden zijn om het migrantenkinderen en hun ouders iets makkelijker te maken. Zo kunnen basisscholen extra lestijden, begeleiding en ondersteuning krijgen van het departement Onderwijs als ze een aantal migrantenkinderen hebben. Maar dit alles moet gebeuren op vraag van de ouders zelf. Dus moeten die ouders hier eerst van op de hoogte worden gebracht. Een aantal migrantenorganisaties signaleerden de feiten aan het departement Onderwijs, met de vraag de zaak te onderzoeken. Op het kabinet van onderwijsminister Vanderpoorten bevestigen ze de feiten. Over hoeveel scholen het gaat en wat hun beweegredenen zijn, wil woordvoerder Nic Vandermarliere zich evenwel niet uitspreken. "Ik kan enkel bevestigen dat er scholen zijn die de brochure weigeren te geven. Maar tot nu toe heeft geen enkele ouder formeel klacht ingediend. Zolang we geen formele klachten binnenhebben, kunnen we dan ook niet veel doen. Er is nog altijd zoiets als vrijheid van onderwijs. We kunnen de scholen ook niet verplichten om de brochure te verspreiden. Maar we houden de zaak wel nauwlettend in het oog."