Direct naar artikelinhoud

De triomf van een trein

André Greipel won, maar vooral wat voorafging maakte indruk. Een zetel - driezit - voerde de sprinter naar de streep. Marcel Sieberg-Jürgen Roelandts-Greg Henderson: de lopende band van Lotto-Belisol. 'Yeah Baby.'

Persconferentie van André Greipel. "Dames en heren, laatste vraag." In de bunker valt een stilte. "Niemand? Oké bedankt." Een primeur, vervelend voor de Duitse sprinter, maar het zei ook wel één en ander. Over hoe de winnaar niet helemaal hoofdrolspeler was gisteren. Niet zoals Mark Cavendish dat in Doornik was geweest. De overwinning was ook, en meer nog, die van de ploegmaats. De triomf van een trein.

Met nog drieëneenhalve kilometer manoeuvreerde Lotto-Belisol zich naar voren. Alan Hansen piloteerde, met Sieberg, Roelandts, Henderson en Greipel dan al in het wiel. Het hele peloton wilde aanpikken en vocht voor een plaatsje in de slipstream. Resultaat: een valpartij die Mark Cavendish elimineerde. "Ze weten nu allemaal dat het wiel van Greipel de meest gunstige positie is", zegt ploegleider Herman Frison. "Dat heeft iedereen maandag gezien. Dan krijg je valpartijen."

Meteen na de chaos volgde het maatwerk. De trein ontrolde zich. Het verhaal van de protagonisten: "Ik voelde dat we te vroeg op kop kwamen", zegt Marcel Sieberg. "Maar net op dat moment kwamen renners van Argos en Vacansoleil naar voren. Ik gebruikte hen een paar honderd meter, geen probleem. Wat niet mag, is dat een andere trein die van ons voorbij gaat. Dat is mijn taak: zorgen dat de andere blokken achter blijven."

Roelandts pikt in, zoals hij dat even voordien ook in de race deed. "Tussen de achthonderd en de vierhonderd meter, dat is mijn stuk. Ik sprint zo lang mogelijk. Praten is ook belangrijk. Of eerder roepen. Er zijn maar twee woorden: 'go' en 'wait'. Vandaag heb ik alleen 'go' gezegd. Ik wist dat het goed zat. Ook belangrijk: op het eind moet ik wegvallen naar rechts. In de wind. Om Greg en André te beschermen."

Greg is Greg Henderson. Sinds Mark Renshaw voor zichzelf is gaan sprinten draagt hij de titel van beste lead-out-man in het peloton. Hij doet dat met trots. Henderson: "Ik praat de hele tijd. Vandaag was dat: 'houd rechts, houd rechts.' Als je één kant van de weg houd, kunnen ze ook maar aan één kant voorbij steken. Ik kan als sprinter lang hetzelfde tempo aanhouden. Ik trek André naar iets wat net onder zijn topsnelheid ligt. En dan neemt hij over met zijn al zijn kracht. Hij gaat nog twee of drie per uur sneller. Het ziet er misschien makkelijk uit, maar dat is het niet. Yeah Baby, een rit gewonnen in de Tour, de biggest show on earth."

Te braaf

Laat net dat zijn wat Lotto-Belisol voor zichzelf had vooropgesteld, bij het begin van dit seizoen. De trein zoals u die gisteren zag, was een project. Deze zomer opgezet, na de breuk met Omega-Pharma. Kopman André Greipel rendeerde vorig jaar te weinig. Te braaf om zonder optimale trein een sprint te winnen. Daarom werd geïnvesteerd in omkadering. "De rekrutering van Greg Henderson is cruciaal geweest", zegt sportief manager Marc Sergeant. "Hij is echt top. Een lepe vos, die Greipel overal doorheen sleurt. We hebben gewoon de juiste renners op de juiste plaats. André zit nu echt op zijn gemak.

"We hebben deze trein ook afgesteld op training. Midden december zijn we daar mee begonnen. Elke training opnieuw. Vandaag is er de bekroning: een rit gewonnen in de Tour." De garde van Lotto had eerder al zijn deugdelijkheid bewezen: ritwinst met trein plus Greipel was er in de aanloop naar deze Tour ook al geweest in de Ronde van België, Luxemburg en de ZLM-Tour. "Deze trein is even sterk als die van HTC (met Mark Cavendish, JPDV) destijds", zegt Greg Henderson. Hij kan het weten want hij maakte er een tijd lang zelf deel van uit. "Dezelfde namen nu, met nog meer ervaring en met Jürgen Roelandts."

En Greipel zelf? Die genoot. Hij bedankte uitgebreid de ploegmaats, al noemde hij die - beetje klef - 'Freunde'. Al lijkt de vriendschap bij Lotto wel oprecht. Greipel toonde zijn grote hart. "Mark Cavendish? Ik hoop dat hij oké is. Dan sprinten we volgende keer gewoon tegen elkaar."