Direct naar artikelinhoud

Hoe homofoob is Hollywood?

'Prison Break'-acteur Wentworth Miller kwam met een briefje aan het filmfestival van Sint-Petersburg op elegante wijze uit de kast. Niet evident, gezien Hollywoods bizarre relatie met homoseksualiteit. Charlotte Van Hacht

Toen acteur Wentworth Miller, die volgend jaar ook te zien zal zijn in The Loft, een uitnodiging in de bus kreeg voor een filmfestival in Sint-Petersburg, kroop hij in zijn pen. "Ik zou de uitnodiging graag aanvaarden", luidde het in zijn brief. "Maar als homoseksuele man moet ik weigeren." (voor volledige brief, zie kader) Daarmee is het hoge woord eruit. Al sinds Miller als leading man van Prison Break werd gelanceerd, wordt er gespeculeerd over zijn geaardheid.

De acteur benadrukt verder in de brief dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop Rusland homo's en lesbiennes behandelt. De ster stuurde zijn tekst naar GLAAD, een organisatie die opkomt voor de rechten van homo's en lesbiennes en maakte zijn coming-out zo wereldkundig.

De ster is ondertussen de veertig voorbij maar wachtte jarenlang met het nieuws. Want al heeft Los Angeles een vrij homovriendelijke reputatie, met West-Hollywood als centrum van de homogemeenschap, toch gaat de stad der sterren uiterst vreemd om met homoseksualiteit.

Roze geld

Al jaren moedigen agents hun cliënten aan om in de kast te blijven. Homoseksuele acteurs zouden immers getypecast worden. Rupert Everett, die in My Best Friend's Wedding speelde, zei tijdens verschillende interviews dat zijn coming-out van jaren geleden nefast bleek voor zijn carrière. "Ik zou jonge, ambitieuze collega's niet aanraden om hetzelfde te doen", liet hij optekenen.

Wanneer sterren openlijk de liefde voor het eigen geslacht verklaren, hebben ze doorgaans een vaste relatie. Sex and the City-ster Cynthia Nixon was al jarenlang getrouwd toen ze zich als biseksueel uitte en ook Perfume-acteur Ben Whishaw wachtte tot hij een jaar gehuwd was om te bevestigen dat hij homo was.

Sommigen sterren komen er wel mee weg. Zo outte True Blood-ster Anna Paquin zich als biseksueel zonder dat dit veel gevolgen had voor haar carrière. Ook Evan Rachel Wood en Angelina Jolie lieten optekenen dat ze relaties met mannen en vrouwen achter de rug hadden. Dat de drie dames ondertussen getrouwd zijn met een man kan daar natuurlijk voor iets tussen zitten.

Wachten tot je een indrukwekkend cv bij elkaar hebt gespeeld is ook een goede strategie. De 50-jarige Jodie Foster maakte pas enkele maanden geleden bekend dat ze van vrouwen houdt. Fosters geaardheid was al jaren een publiek geheim. "Uiteindelijk zal het Hollywoodbonzen worst wezen wie met wie het bed deelt", merkt The Guardian-reporter Geoffrey Macnab op. "Zolang het publiek maar tevreden is." En dus krijgen homoseksuele regisseurs die een actiefilm willen maken het advies zich niet te uiten om zo het machogehalte van hun werk niet naar beneden te halen.

"Hollywood maakt nog steeds mainstreamfilms die mikken op mannen én vrouwen van alle leeftijden", schrijft Macnab. "Een studio die 100 miljoen dollar aan een film besteedt en nog eens zoveel geld uitgeeft aan marketing, wil alles wat de box-office ook maar een beetje kan verhinderen vermijden."

Het 'roze geld' of de markt van het homoseksuele publiek blijkt voor dit soort films niet interessant. Wie drommen volk naar de cinema wil lokken, mikt op families. Dan kan de casting van een homoseksuele acteur voor problemen zorgen.

14 op 101

Zelfs voor de rol van een homoseksueel personage kiezen studio's eerder voor heteroacteurs. Jake Gyllenhaal en Heath Ledger speelden geliefden in Brokeback Mountain, Sean Penn een homoactivist in Milk, Jim Carrey en Ewan McGregor verliefden in I Love You Phillip Morris en binnenkort vormen Matt Damon en Michael Douglas een koppel in Liberace.

"Veel heteroacteurs gaan op zoek naar homorollen omdat het eens iets anders is", schreef columnist Ramin Setoodeh in Newsweek. "Dat is prima, maar nu homoseksuele acteurs ook geen homo's meer mogen spelen, vraag ik me af wat er voor hen overschiet."

En laat die homoseksuele personages nu niet voor het rapen liggen. GLAAD, de organisatie waarbij Wentworth Miller zich outte, becijferde dat er vorig jaar 101 grote, Amerikaanse speelfilms werden uitgebracht. In deze prenten werden slechts veertien homoseksuele personages opgevoerd. En van transgenders was in de films al helemaal geen sprake.