Direct naar artikelinhoud

Antwerpen ziet al vierde topambtenaar vertrekken

Met Frank Noten (48), algemeen directeur van het Stedelijk Onderwijs, vertrekt alweer een topambtenaar uit de Antwerpse administratie. Volgens Noten ligt een 'ernstige vertrouwensbreuk' met onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) aan de basis. Aanleiding is een ruzie over De Blokkendoos.

Noten had gisterenmiddag nog de handen vol in de Antwerpse basisschool De Blokkendoos. Daar gingen de deuren voor het eerst open nadat geruchten over kindermisbruik vorig schooljaar behoorlijk wat heisa veroorzaakten. "Vandaag is het een speciale startdag voor de ouders, leerlingen en leerkrachten. Op een informele manier proberen we het vertrouwen te herstellen, zodat de eerste schooldag normaal van start kan gaan", vertelt Noten aan de telefoon.

Noten is sinds begin 2008 algemeen directeur van het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen. Met 6.400 personeelsleden en 55.000 leerlingen is dat een van de grootste onderwijsnetten van Vlaanderen. Noten wordt door vriend en vijand geroemd om zijn moderne managementstijl. Hij leidde de verzelfstandiging van het stedelijk onderwijs in goede banen. Dinsdag gaf hij plotseling zijn ontslagbrief aan de raad van bestuur.

Typisch

Volgens de directeur gaat het om een beslissing in het belang van de stad en van zichzelf. "Een ruzie over De Blokkendoos was de spreekwoordelijke druppel, maar de emmer was al lang vol. Op een bepaald moment moet je de knoop doorhakken", zegt Noten. Hij geeft toe dat zijn afscheid een wrange nasmaak achterlaat. "Uiteraard is de beslissing niet makkelijk. Maar het is de juiste keuze. Er is een ernstige vertrouwensbreuk ontstaan tussen mezelf en de voorzitter van de raad van bestuur."

De voorzitter, dat is Claude Marinower (Open Vld), schepen van Onderwijs en Rechtszaken. Marinower is advocaat en liet sinds het begin van de legislatuur vooral van zich horen tijdens de rel rond de Sinksenfoordeal. "Typisch", zegt een socialistisch politicus. "Marinower is een uitstekend jurist, maar kent niets van onderwijs. De enige reden waarom hij die bevoegdheid kreeg, is omdat niemand anders ze wou en Open Vld nog een postje nodig had."

Uit een rondvraag in het Antwerpse schoolmilieu blijkt dat Marinower en Noten regelmatig clashten. De situatie liep uit de hand toen Marinower dinsdagavond zei dat hij op de eerste schooldag met de pers in zijn kielzog een bezoek aan De Blokkendoos wilde brengen. Noten verzette zich tegen het plan en naar verluidt kwam het tot een hoogoplopende ruzie. Voor Noten was op dat moment de maat vol.

Leegloop

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet alweer de zoveelste sleutelfiguur uit zijn administratie vertrekken. Eerder vertrokken ook strategisch coördinator Roeland Gielen en communicatiedirecteur Ils Neuts, nadat ze respectievelijk tien en zes jaar in dienst van de stad hebben gewerkt. Ook Tom Meeuws, bedrijfsdirecteur Samen Leven, stapt volgens Gazet van Antwerpen op.

"Er is effectief een groot verschil in visie tussen Marinower en Noten. Daar moeten we niet flauw over doen", reageert De Wever. Hij ontkent dat er sprake is van een uittocht bij zijn administratie. "Ik begrijp de bezorgdheid over een eventuele leegloop, maar dat moet je nuanceren. Bij het vertrek van de vorige topambtenaren was dat telkens ingegeven door een individuele carrièrebeslissing. Het is simpelweg niet correct om die op een hoop te gooien."

De Wever begrijpt anderzijds dat sommige ambtenaren het moeilijk hebben met wat hij een trendbreuk noemt. "Na negentig jaar socialisme legt dit stadsbestuur andere accenten, ook in het onderwijs. Bovendien willen we in deze crisis besparen in plaats van hogere belastingen te heffen. Het is dus logisch dat er enige nervositeit heerst bij de administratie."