Direct naar artikelinhoud

Berlusconi is tijdbom onder EVP

De uitspraken van Silvio Berlusconi over het Duitse naziverleden kunnen de Europese Volkspartij (EVP) stemmen kosten en op termijn zelfs splijten. 'Er moet een punt gezet worden achter het Berlusconi-tijdperk', waarschuwt Europees Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V).

De veroordeelde Italiaanse ex-premier zorgde afgelopen zaterdag voor internationale verontwaardiging door Martin Schulz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, te vergelijken met de bewaker van een concentratiekamp. Dat deed hij ook al eens in 2003. "Geen belediging", hield Berlusconi vol. "Ik gekscheerde."

Schulz is ook spitskandidaat van de Europese socialisten om de volgende Commissievoorzitter te worden. Zijn PES wil de grootste fractie worden. De voorbije jaren was die eer weggelegd voor de Europese Volkspartij (EVP), de christendemocraten en conservatieven.

De EVP-spitskandidaat, Luxemburger Jean-Claude Juncker, distantieerde zich met klem van Berlusconi. "Zijn uitspraken maakten me ziek", zei hij. Ook een woordvoerder van het machtigste EVP-lid, Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU), schoof de uitspraken misprijzend aan de kant. "Ze zijn zo absurd dat de Duitse regering er niet op zal reageren", klonk het.

Voor de Duitse socialisten, de SPD van Schulz, volstaat dat niet. Zij dagen Merkel uit om te pleiten voor het vertrek van Berlusconi uit de EVP. "Het is onaanvaardbaar dat Merkel omwille van partijpolitieke redenen zwijgt over zijn buitensporige uitspraken", zei SPD-vicevoorzitter Thorsten Schäfer-Gümbel. Hij verwees daarmee naar CDU-parlementsleden die erkenden dat de EVP niet zonder Berlusconi's steun kan.

Volgens de laatste peiling van PollWatch2014 kan de EVP 217 zetels behalen na de komende verkiezingen, tegenover 208 voor de PES. Forza Italia zou daar een beslissend aandeel in hebben met 15 tot 20 zetels. Nu heeft de partij van Berlusconi 15 parlementsleden die deel uitmaken van de EVP.

De Italiaanse ex-premier herinnert zijn fractiegenoten daar graag aan. "De EVP valt Berlusconi aan, maar zonder Forza Italia kunnen ze niet winnen", kopte Il Giornale gisteren. De krant is eigendom van Berlusconi's broer Paolo.

De EVP is in een catch 22terechtgekomen. Als de partij Berlusconi en Forza Italia nu uit de fractie zet, dan kan ze de meerderheid en het Commissievoorzitterschap vergeten. Houdt ze hen aan boord, dan dreigt ze stemmen van gechoqueerde kiezers te verliezen.

Belgisch EU-parlementslid Marianne Thyssen, lid van de EVP, pleit nu voor een tussenoplossing. "Berlusconi's uitspraken zijn beneden alle peil. Deze man is afgegleden tot een schertsfiguur. Het is hoog tijd dat zijn partij een definitief punt zet achter het Berlusconi-tijdperk. Ik voel me 0 procent verwant met die man en ik zal dat ook duidelijk maken. Ik weet zeker dat de overgrote meerderheid van mijn fractie er net zo over denkt."

Defenestreren

De strategie om Berlusconi pas te defenestreren na de verkiezingen houdt wel een groot risico in. Er is namelijk geen garantie dat Forza Italia's nieuwe parlementsleden trouw zullen blijven aan de EVP.

Zelfs als hij binnenkort zijn taakstraf wegens belastingontduiking uitvoert, dreigt Berlusconi zo een tijdbom onder de EVP te worden.