Direct naar artikelinhoud

OESO waarschuwt voor oprukkend overgewicht

Er moet dringend meer aandacht gaan naar de oprukkende obesitas. Overgewicht ligt namelijk aan de basis van heel wat chronische aandoeningen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport voor verbeteringen in de preventie en het beheer van chronische ziekten.

In ruim de helft van de OESO-landen kampt minstens 50 procent van de inwoners met enige vorm van overgewicht. Het aantal problematisch gevallen verdubbelde of verdrievoudigde bovendien in de meeste landen ten opzichte van de jaren 80. Zo klom het aandeel obese mensen in de VS van 15 procent in 1980 tot 34 procent in 2008. In België ging het in 2001 om 12,1 procent, wat tegen 2008 aandikte tot 13,8 procent.

Het OESO-rapport doet haar aanbevelingen om de kosten van de gezondheidszorg te drukken. Ook voor chronische ziektes zoals astma en diabetes is er volgens de organisatie nog heel wat verbetering mogelijk. Veel nutteloze ziekenhuisopnames en bijhorende kosten dikken de kosten voor gezondheidszorg nodeloos aan, stelt de OESO nog.