Direct naar artikelinhoud

Helft meer klachten over ongelijkheid man-vrouw

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kreeg in 2011 liefst 47 procent meer klachten dan in 2010. Vrouwen worden nog steeds veruit het meest gediscrimineerd. Meer dan een kwart van alle meldingen houdt verband met zwangerschap of moederschap.

"De meeste klachten die bij ons binnenkomen gaan over het werk", verklaart Yassine Sbaiti van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. "Vrouwen worden op de werkvloer het vaakst gediscrimineerd, zowat tweeënhalf keer vaker dan mannen, en één op de drie klachten over discriminatie op het werk gaat over zwangerschap of moederschap. Dat fenomeen blijft schering en inslag en het neemt ook elk jaar toe."

Meer dan een kwart van alle discriminatiemeldingen in 2011 had direct of indirect te maken met zwangerschap of moederschap. "We krijgen bijvoorbeeld een heleboel klachten van zwangere vrouwen die op het werk scheef bekeken worden", zegt Sbaiti. "Soms gaat het over kleine opmerkingen of misplaatste grapjes, maar we horen ook vaak dat vrouwen plots andere taken krijgen of dat belangrijke projecten bij hen worden weggehaald."

Uit een onderzoek van het instituut uit 2010 blijkt overigens dat meer dan drie kwart van alle vrouwen geconfronteerd wordt met minstens één vorm van discriminatie die verband houdt met zwangerschap.

Sbaiti vermoedt dat de klachten die het instituut bereiken slechts het topje van de ijsberg prijsgeven. "Hoeveel werknemers durven te klagen over discriminatie op het werk zolang ze daar nog werken? Veel mensen zijn bang dat ze ontslagen worden als ze klagen."

'Femme de la Rue'

Toch wijst het toenemende aantal klachten op een mentaliteitsverandering, zegt Sbaiti. "Ons instituut raakt stilaan beter bekend en mensen beginnen ook steeds beter te beseffen dat bepaalde gedragingen niet normaal zijn maar discriminerend."

"We mogen er trouwens vanuit gaan dat het aantal klachten in 2012 nog veel hoger zal liggen", vult medewerkster Liesbet Vanhollebeke aan. "De documentaire Femme de la Rue van Sofie Peeters heeft een storm van protest ontketend. In de nasleep van de uitzending hebben we talloze telefoontjes en meldingen gekregen."

Maar niet alleen vrouwen grijpen sneller naar de telefoon om hun onvrede over discriminerend gedrag te ventileren. Het aantal klachten van mannen steeg het afgelopen jaar in dezelfde mate. "Mannen worden bijvoorbeeld gediscrimineerd wanneer ze solliciteren bij kinderdagverblijven, lingeriezaken of dienstenchequebedrijven", legt Sbaiti uit. "Mannen klagen ook relatief vaak over de toegang tot bepaalde goederen of diensten. Ze moeten meer betalen voor een dancing, mogen niet genieten van een goedkoper menu tijdens een vrouwenavond op restaurant of het is duurder voor hen om zich in te schrijven voor een contactwebsite."

Eremoord

Alle klachten en meldingen die bij het instituut binnenkomen worden door de juridische dienst behandeld. Die beslist vervolgens in samenspraak met de melder welke actie wordt ondernomen. "Dat kan gaan van bemiddeling tot en met een gerechtelijke procedure", zegt Sbaiti.

In 2011 won het instituut twee rechtszaken, waaronder het proces rond de eremoord op Sadia Sheikh, de Pakistaanse jonge vrouw die vermoord werd omdat ze liever haar relatie met haar Belgische vriend wilde voortzetten dan een gedwongen huwelijk aan te gaan in Pakistan.