Direct naar artikelinhoud

De Crem lokt dokters naar leger met cadeau van 40.000 euro

Om het tekort aan legerdokters te vullen, is minister van Defensie De Crem (CD&V) blijkbaar bereid diep in de buidel te tasten. In een wetsontwerp staat dat dokters die kiezen voor Defensie een premie zullen krijgen van 40.000 euro. 'Een onmogelijk bedrag', zegt vakbondsman Dirk Deboodt.

Dat Defensie er niet in slaagt voldoende dokters te vinden, is een understatement. Vandaag beschikt het leger over een twintigtal operationeel inzetbare eerstelijnsartsen. Ideaal zijn dat er 71, het minimum ligt op 45. Pas afgestudeerde dokters kiezen zelden voor een militaire loopbaan. En de soldaten die op de militaire school geneeskunde studeren, durven al eens voor een burgerpraktijk kiezen. Reden: bij Defensie verdienen dokters minder.

Om medisch personeel te lokken wil Defensie blijkbaar opmerkelijke financiële inspanningen leveren. Komende vrijdag wordt op het onderhandelingscomité onder leiding van het kabinet Defensie een nieuw wetsontwerp besproken. Daarin staat dat pas afgestudeerde artsen een rekruteringspremie zullen krijgen van 40.000 euro. Wie als jonge dokter dus in het leger gaat werken, krijgt die som op de rekening gestort.

Dirk Deboodt van de ACOD Defensie fronst de wenkbrauwen bij het bedrag. "We ontkennen niet dat het tekort aan artsen nijpend is. Defensie moet aantrekkelijker worden voor dokters, dat klopt. Maar zo'n hoog bedrag? Met de besparingen die al zijn doorgevoerd en met de extra budgettaire beperkingen die het departement wellicht nog staan te wachten, lijkt me dat onmogelijk. Dat bedrag moet lager."

De rekruteringspremie is niet het enige lokmiddel. Dokters zullen ook betere uren krijgen en sneller promotie kunnen maken. Zo krijgen ze meteen na hun aantreden de graad van kapitein, iets waar een 'normale' militair ongeveer 9 jaar op moet wachten. Daarna volgt een snellere benoeming tot majoor en luitenant-kolonel.

"Dit zal gegarandeerd voor wrijvingen zorgen", meent Deboodt. "Militairen van dezelfde graad zullen het niet pikken dat hun collega's meer verdienen en sneller bevorderen. Het was beter geweest als ze voor het medisch personeel een ander statuut hadden ontwikkeld. Dan kunnen ze niet langer de vergelijking maken."

Ook tussen het medisch personeel onderling verwacht Deboodt spanningen. Het kabinet Defensie wil het medisch personeel een jaarlijkse toelage geven. "Alleen is het verschil tussen de toelages erg groot", zegt Deboodt. "Een apotheker krijgt niets, terwijl een uroloog een extraatje ontvangt van 6.000 euro."

De Crem zelf wil niet veel commentaar geven. "Het gaat over het valoriseren van het medisch-technisch statuut van onze militaire dokters met de oog op de operationaliteit van het leger", verklaart hij. "Onderhandelingen met de vakbonden die wettelijk zijn voorzien, worden aan de onderhandelingstafel gevoerd en niet in de pers."

Of het wetsontwerp een realiteit wordt, valt af te wachten. Zelfs als het onderhandelingscomité tot een akkoord komt, is het de vraag of het voorstel het in deze besparingstijden overleeft. Eerder deze week raakte bekend dat elk departement 150 miljoen tot 200 miljoen extra moet besparen. Onmogelijk, liet De Crem toen weten.