Direct naar artikelinhoud

'Loterij zet concurrentie buitenspel'

Vijftien speurders van de mededingingsraad onderzoeken al drie dagen lang de kantoren van de Nationale Loterij. Andere bedrijven die sportweddenschappen organiseren dienden klacht in. Ze vermoeden dat de Loterij druk zet op krantenwinkels om alleen hun wedstrijden te verkopen.

'Scooore!', het product van de Nationale Loterij waarmee gokkers sinds januari van dit jaar kunnen inzetten op de uitslag van sportwedstrijden, is een doorn in het oog van zowat alle privéspelers op de markt van de sportweddenschappen. Met in het achterhoofd de start van de nationale voetbalcompetitie vandaag dienden enkelen onder hen klacht in bij de Belgische mededingingsautoriteiten.

De Nationale Loterij mag dan wel een wettelijk monopolie hebben op de markt van loterijen en krasspelen, voor sportweddenschappen zijn ook andere spelers toegelaten. De Raad voor de Mededinging onderzoekt nu of de Nationale Loterij misbruik maakt van haar machtspositie op het vlak van loterijen en krasspelen om op die manier ook haar sportweddenschappen gemakkelijker aan de man te kunnen brengen.

"Zo wordt de Nationale Loterij ervan verdacht dat ze haar netwerk van dagbladhandelaren aan het uitbuiten is ten voordele van de verkoop van sportweddenschappen", verklaart Devi Wyns, auditeur bij de Raad voor de Mededinging. "De Loterij mag als enige lottobiljetten en krasspelen verdelen via de krantenwinkel, maar ze mag niet van de dagbladhandelaar eisen dat die ook enkel sportweddenschappen van de Nationale Loterij verdeelt."

Terminals

Daarnaast onderzoekt de mededingingsraad of de Nationale Loterij zich schuldig maakt aan 'kruissubsidiëring'. Dat zou betekenen dat het openbare bedrijf middelen afkomstig van loterijen en krasspelen gebruikt voor sportweddenschappen.

"Concurrenten hebben niet de mogelijkheid om geld te genereren uit activiteiten waar ze een monopolie op hebben. De Nationale Loterij mag dat dus ook niet doen. In verschillende krantenwinkels staan bijvoorbeeld terminals voor de lottobiljetten van de Nationale Loterij. Diezelfde terminals mogen niet gebruikt worden voor sportweddenschappen, anders is dat oneerlijke concurrentie", legt Wyns uit. "Ook de statistieken waarover de Nationale Loterij beschikt dankzij haar monopolieactiviteiten mag ze niet gebruiken om sportweddenschappen te verkopen."

Welke gokbedrijven precies klacht hebben ingediend tegen de Nationale Loterij mag de Raad voor Mededinging niet bekendmaken, maar in het gokwereldje wordt vooral naar de grotere, internationale goksites gewezen.

"Er bestaat onder privéspelers best wat frustratie over de bevoordeelde positie van de Nationale Loterij", zegt Tom De Clercq van Napoleon Games, dat onlinesportweddenschappen organiseert maar zelf niet heeft aangeklopt bij de mededingingsraad. "De Nationale Loterij valt als openbare instelling buiten de wet op de kansspelen. Enkel voor de sportweddenschappen heeft ze een vergunning nodig. Maar de Nationale Loterij is ook vertegenwoordigd in de Kansspelcommissie, die de controle op de vergunninghouders uitvoert. Ze controleren dus hun eigen concurrenten."

Psychologische druk

Een andere organisator van sportweddenschappen, die liever anoniem wil blijven, vult aan: "De rol van de Nationale Loterij is niet helder, niet proper en niet logisch. In mijn ogen staat het vast dat de Loterij psychologische druk uitoefent op dagbladhandelaren. Al zullen ze wel niet zo gek zijn om dat op papier te zetten. De krantenwinkels kunnen profiteren van het geld dat binnenkomt via de lotto-biljetten en krasloten, dus is het normaal dat ze graag bereid zijn om de Nationale Loterij te helpen met de verkoop van sportweddenschappen. Dankzij haar monopolie beschikt de Loterij over gigantisch veel middelen in vergelijking met de privéspelers."

De Nationale Loterij zelf is zich van geen kwaad bewust. "We hebben de mededingingsautoriteiten toegang verleend tot alle informatie die nodig is om hun onderzoek tot een goed einde te brengen", zegt woordvoerster Stefanie Gelaude. "We staan recht in onze schoenen en we wachten het resultaat van het onderzoek in vertrouwen af."

In januari van dit jaar ging de Belgian Betting Association (BBA), die de goksites Stanleybet, Bingoal en Betfirst verenigt, nog bij de Raad van State in beroep tegen de beslissing van de Kansspelcommissie om de Nationale Loterij een sportweddenschappenlicentie toe te kennen. "De Raad van State heeft dat verzoek van de tegenpartijen tot schorsing van onze licentie ondertussen verworpen", aldus nog Gelaude.