Direct naar artikelinhoud

Politie beschuldigd van negeren antisemitisme

Advocaat Mischaël Modrikamen dient een klacht in tegen de politie van Aartselaar wegens het negeren van antisemitisme. De politie zegt dat de hele kwestie terug te brengen is tot 'een uit de hand gelopen burenruzie'.

De zaak, waarbij de voormalige Israëlische tenniskampioene Ruth Sverdloff betrokken is, haalde intussen het Israëlische tv-nieuws. Sverdloff en haar echtgenote Cindy Meul wonen sinds begin vorige maand in een appartement in Aartselaar. Volgens de vrouwen worden ze door hun buren lastiggevallen sinds ze een mezoeza (een joods gebedskokertje) aan de voordeur plaatsten. Ze spreken van racistische verwijten en anti-Joodse kreten.

Op 24 mei zouden de buren binnengedrongen zijn bij Meul, die alleen thuis was. Ze zouden hebben gezegd dat ze 'het werk van de nazi's kwamen afmaken'. De vrouw zegt dat ze tot bloedens toe werd geslagen en achtergelaten.

Sverdloff zegt dat ze achteraf klacht wilde indienen maar wandelen werd gestuurd 'omdat ze geen Nederlands spreekt'. Pas bijna een maand na het incident werd ze na tussenkomst van tijdschrift Joods Actueel en de Israëlische tv snel snel verhoord. Advocaat Modrikamen verdedigt de belangen van de vrouwen. Hij dient een klacht in bij het parket van Antwerpen en het Comité P.

De politie van Aartselaar noemt de zaak overroepen. Hoofdinspec-teur Patrick Crabbé bevestigt dat de politie op 24 mei tussenbeide kwam maar nuanceert. "Eén vrouw is toen met een bloedneus afgevoerd naar het ziekenhuis. Sinds de komst van de twee vrouwen kregen wij al meerdere klachten over burenlawaai. Blijkbaar is dat geëscaleerd. Maar met antisemitisme heeft dat niets te maken."

Crabbé ontkent dat de politie het incident niet au serieux nam. "We hebben zes bladzijden proces verbaal opgesteld. Mag ik ook benadrukken dat we de vrouw die naar het ziekenhuis moest ook al vier keer schriftelijk hebben uitgenodigd om een verklaring te komen afleggen? Tot op vandaag stuurde ze telkens haar kat. (cynisch) Blijkbaar moet haar advocaat het nu oplossen."