Direct naar artikelinhoud

Elio Di Rupo krijgt meer tijd van Europa

De Europese regeringsleiders stellen hun top over de eurocrisis met een week uit. Dat is goed nieuws voor formateur Di Rupo, die zo wat meer ademruimte krijgt voor de volgende uitdaging: het in elkaar boksen van een begroting.

Het uitstel betekent meteen extra tijd voor formateur Elio Di Rupo (PS) en zijn onderhandelaars, die op 17 oktober de grote lijnen van de Belgische begroting wilde voorleggen. De beslissing van Van Rompuy komt als geroepen, vindt uittredend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld).

"Het geeft de onderhandelaars wat meer marge om hun huiswerk goed te maken, tijd die ze goed zullen kunnen gebruiken", weet Vanhengel. "Bovendien is het duidelijk dat de top vooral in het teken zal staan van de EU-crisis en er minder aandacht zal uitgaan naar het stabiliteitsprogramma van de individuele landen. Al zou België er best nog steeds een degelijk plan voorleggen over hoe het ons tekort zal terugdringen tot 2,8 procent."

Di Rupo houdt de druk af en nuanceert het belang van het uitstel. "Wij hebben nooit een datum als deadline naar voren geschoven", klinkt het op zijn kabinet. Al wordt ook daar beseft dat Europa en de ratingagentschappen ons land in het vizier blijven houden, zeker na de ingreep bij Dexia afgelopen weekend. "Natuurlijk realiseren we ons dat er snel werk gemaakt moet worden van het sociaaleconomische beleid, maar we gaan ons echt niet vastpinnen op een deadline. Het belangrijkste is en blijft dat er een serieuze, verantwoordelijke begroting komt."

Daaraan kunnen de onderhandelaars donderdag in principe beginnen. Morgen is de formateur immers van plan om spijkers met koppen te slaan omtrent de coalitiekeuze. Zodra die groene knoop is doorgehakt, staat niets de sociaaleconomische gesprekken nog in de weg.

Alles-of-niets-top

De aankondiging van Europa viel ook bij de financiële markten in goede aarde. Die reageerden enthousiast op de belofte van Merkel en Sarkozy om over enkele weken een strategie klaar te hebben: de beurskoersen schoten omhoog, net als de waarde van de euro. De EU-top van 23 oktober wordt door Brusselse diplomaten omschreven als 'de alles-of-niets-top'.

De komende dagen wordt er intens overlegd tussen de lidstaten over de 'technische uitwerking' van het totaalplan. Er moet duidelijkheid komen over wie er opdraait voor de kosten van de bancaire kapitaalversterking (de banken zelf, de staat of het Europese noodfonds), in welke mate de Griekse schulden worden afgeboekt en hoe verplichtend de economische samenwerking wordt. De Europese ministers van Financiën komen op korte termijn bijeen om de EU-top voor te bereiden.