Direct naar artikelinhoud

Burgemeester van Barcelona zegt 'njet' tegen luxehotel in Agbartoren

Het is Ada Colau, de nieuwe burgemeester van Barcelona, menens met haar strijd tegen de toeristeninvasie in de stad.

Een luxehotel in de Agbartoren van Barcelona - de 145 meter hoge wolkenkrabber van architect Jean Nouvel - is voorlopig van de baan. De Hyatt-keten heeft te horen gekregen dat zij, net als 29 andere hotels, voorlopig naar haar hotellicentie kan fluiten. De nieuwe burgemeester Ada Colau, van het door de straatprotestpartij gesteunde Podemos, maakt daarmee ernst van haar verkiezingsbelofte om voorlopig een rem te zetten op de verdere groei van het toerisme in de Catalaanse hoofdstad.

Met het opschorten van de hotellicentie voor de Agbartoren had de nieuwe burgemeester geen beter symbool kunnen kiezen. Voor haar aanhang geldt de toren bij uitstek als een uitwas van de massale toestroom van toeristen, met alle overlast van dien. Colau heeft aangekondigd eerst een debat te willen over het toerisme in Barcelona. Dat moet binnen een jaar plaatsvinden. "We willen eerst een momentopname maken", zegt Colau.

Niet helemaal toevallig viel de aankondiging van het hotelmoratorium samen met het eerste buurtprotest van deze zomer tegen de toeristenoverlast. Daarbij werd in de oude binnenstad geprotesteerd tegen de dronken en luidruchtige toeristen. Ook bestaat er vrees voor stijgende huizenprijzen als gevolg van de toeristeninvasie. In de volksbuurt Barceloneta, populair bij Airbnb en andere thuisverhuursites, trokken buurtbewoners al eerder boos de straat op om met spandoeken en spreekkoren aandacht te vragen voor hun bezwaren.

Tegenstanders van Colau reageerden ontzet op de maatregel. Vanuit de conservatief nationalistische regioregering van Catalonië werd de burgemeester bij monde van de regiominister van Economische Zaken beschuldigd van "autoritaire tics".