Direct naar artikelinhoud

'Iran heeft genoeg uranium voor vier kernbommen'

Iran beheerst dankzij buitenlandse wetenschappers de stappen om een kernwapen te maken. Bovendien beschikt het regime over voldoende verrijkt uranium om zeker vier kernwapens te fabriceren. Dat meldt het atoomagentschap IAEA in een nieuw rapport.

Een van de buitenlandse deskundigen is de vader van de Pakistaanse atoombom Abdul Khan. Ook een vroegere sovjet-wetenschapper heeft Teheran geholpen de belangrijkste problemen bij de productie van een atoombom onder de knie te krijgen.

Dit zou blijken uit informatie die westerse inlichtingendiensten de laatste jaren aan het atoomagentschap IAEA hebben doorgespeeld. Volgens atoomwetenschappers die de stukken hebben gezien, zo meldde The Washington Post, beschikt Iran nu over genoeg kennis om een kernwapen te maken. Het IAEA komt morgen met een langverwacht rapport over het omstreden Iraanse nucleaire programma.

Als Teheran een kernwapen maakt, is Iran het tweede land dat met de door Khan gestolen uraniumverrijkingstechniek een atoommacht wordt. Pakistan werd dat medio jaren tachtig al. De door Khan in het Nederlandse Almelo gestolen technologie van Urenco belandde daarna ook in Noord-Korea en Irak.

Khan werd in 1983 door de Amsterdamse rechtbank bij verstek wegens spionage veroordeeld tot vier jaar. Dankzij de P2-centrifuges, waarvan Khan het ontwerp in 1995 doorspeelde aan Teheran, beschikt Iran nu over zo'n 4.500 kilo aan licht verrijkt uranium. Dit is genoeg voor vier kernwapens. De Pakistaanse P2-centrifuges zijn afgeleid van die van Urenco.

Khan en de Rus Vjatsjeslav Danilenko zouden volgens de westerse spionagediensten Iran vooral hebben geholpen met het ontstekingsmechanisme van een kernwapen. Dit cruciale onderdeel zet een nucleaire ontploffing in gang.

Iran zou een ontwerp van Khan in handen hebben gekregen. Het werk van Iran aan het ontstekingsmechanisme bewijst volgens het Westen en Israël dat het kernwapenprogramma bedoeld is om een atoombom te maken en te testen. Teheran ontkent dit en zegt dat het project alleen bedoeld is om energie op te wekken.

Danilenko, die medio jaren negentig door Iran werd benaderd, zou volgens de westerse inlichtingendiensten de Iraanse wetenschappers zeker vijf jaar hebben geholpen. Hij gaf lezingen en ook deelde hij onderzoeksgegevens met de Iraniërs. Deze informatie gebruikten de Iraanse wetenschappers bij het ontwerpen van een kop voor hun Shahabraketten.

Ook Russen tegen aanval

Uit de recente westerse informatie blijkt ook dat Iran na 2003 gewoon is doorgegaan met het onderzoek. De officiële lijn van de Amerikaanse inlichtingendiensten is de afgelopen jaren steeds geweest dat Iran in 2003 was gestopt na internationale druk.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad waarschuwde de VS en Israël gisteren zijn land niet aan te vallen. "Israël en het Westen vrezen Irans rol en capaciteiten", aldus de president. "De arroganten moeten weten dat Iran het niet zal toestaan dat er actie tegen ons wordt ondernomen."

Ook Rusland keerde zich tegen een aanval. "Dit zou een grote fout zijn", aldus minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.