Direct naar artikelinhoud

'De Wever is veel complexer dan de figuur die je op tv ziet'

Amper zijn de stemmen geteld of daar is het eerste boek al over de verkiezingscampagne in Antwerpen. De Morgen-journalist Kristof Windels was negen maanden lang de vlieg op de muur van alle meetings en vergaderingen van Bart De Wever (N-VA).

Waarom Bart De Wever volgen en niet de zittende burgemeester?

Kristof Windels: "Het is veel nieuwswaardiger en gewoonweg spannender om zo'n campagneslag te volgen vanuit het standpunt van de uitdager. Bart De Wever is van zichzelf een polemische politieke persoonlijkheid. Het is een figuur waar je je tegen moet verhouden. En hij is populair, wat hem geschikt maakt als uitgangspunt voor een project waarbij je eigenlijk een verslag vanuit de machinekamer van de politiek wil brengen. Als er een machinekamer is die iedereen wil leren kennen is het wel die van De Wever. Ik loop ook zelf nog niet zolang rond in de Wetstraat: de vragen die het publiek zich stelt, stel ik me ook."

Voor hetzelfde geld had hij de verkiezingen verloren. Wat dan?

"Dan hadden we een ander verhaal gehad, dat even boeiend was geweest. Wat mensen snel vergeten, is dat zo'n campagne niet rechtlijnig naar een hoogtepunt loopt. Ik heb momenten van hoogmoed meegemaakt, maar ook van aarzeling en frustratie. Ik herinner me een dag dat de voltallige partijtop zat te brainstormen over de campagne. Net dan brak de storm rond Jurgen Ceder uit. Het is een dag van crisiscommunicatie en woede geworden. Achteraf kun je dan zeggen dat De Wever dat weer goed aangepakt heeft, maar ik zag toen een twijfelende politicus: dit had hij niet zien aankomen."

De Wever heeft een dubbelzinnige verhouding met de media. Hij is alomtegenwoordig, maar voelt zich voortdurend aangevallen. Hoe ga je daarmee om bij zo'n project?

"Dit project was enkel mogelijk op basis van wederzijds vertrouwen. De afspraak was: ik mag overal bijzitten maar ik publiceer niets voor 15 oktober. Op de eerste vergaderingen kregen kandidaten Disney-schuilnamen, maar na verloop van tijd lette niemand nog op mijn aanwezigheid."

Ook met De Morgen heeft De Wever een geschiedenis van aanvaringen en tijdelijke boycots. Lastig.

"Iedereen heeft kunnen lezen dat De Morgen De Wever kritisch is blijven volgen en analyseren tijdens de campagne. Deze krant heeft hem met name in de zaak-Ceder stevig aangepakt. Daar was hij woest over, maar hij heeft onze afspraken nooit geschonden."

Embedded journalism is een riskant genre. Voor je het weet neem je de standpunten van je onderwerp over.

"Ik was slechts waarnemer. Er is tijdens de vele vergaderingen op geen enkel moment interactie geweest tussen ons. Mijn boek is geen afrekening, het is ook geen hagiografie. Het is een portret van binnenuit."

Is je beeld van de man gewijzigd ?

"Bart De Wever zit veel complexer in elkaar dan je zou vermoeden op basis van de figuur die je overal ziet. Op tv zie je een scherpe debater, een assertieve vechter. Achter de schermen heb ik ook een twijfelende politicus gezien die zich meer door zijn emoties laat leiden dan je zou vermoeden van zo'n strateeg."

De reeks De slag om Antwerpen verschijnt vanaf morgen in deze krant. Het boek De ware De Wever, Borgerhoff & Lamberigts (22,50€), is beschikbaar vanaf 27 oktober.