Direct naar artikelinhoud

Obama: 'Republikeinse ideeën komen uit vorige eeuw'

VS-president Barack Obama heeft fors uitgehaald naar de Republikeinse partij, die vorige week haar conventie hield. 'Wat ze in die drie dagen hebben geboden was meer geschikt voor de vorige eeuw', zei Obama.

Op campagne in Iowa hekelde president Obama zaterdagavond tegenover 10.000 aanhangers dat zijn rivaal Mitt Romney 'vergat' om de oorlog in Afghanistan of het lot van de tienduizenden Amerikaanse oorlogsveteranen in zijn toespraak te vermelden.

Ook plaatste de president grote vraagtekens bij Romneys economische plannen. "Er werd veel gepraat over harde keuzes. Maar niemand zei wat die keuzes nu precies waren."

Obama loopt warm voor zijn eigen Democratische partijconventie, die van morgen dinsdag tot donderdag plaats zal vinden in Charlotte, in de staat Noord-Carolina. De president zal er voor 75.000 aanhangers het verkiezingsprogramma toelichten, waarmee hij op 6 november herverkozen wil worden.

Volgens de recentste opiniepeilingen slaat Obama's beleid nog steeds aan, ondanks het slechte economische klimaat. Romney heeft volgens de dagelijkse enquête van persbureau Reuters en onderzoeksinstituut Ipsos bij de publieke opinie weinig losgeweekt met zijn partijconventie.

In de peilingen had hij enkele dagen lang een minimale voorsprong op zijn Democratische tegenstander, maar Obama ging zaterdag weer aan kop. Verwacht wordt dat Romney en Obama tot op de verkiezingsdag gelijk op blijven gaan.

De kaarten zijn nog steeds beter geschud voor Obama in de cruciale swing states, staten met veel zwevende kiezers die tijdens presidentsverkiezingen traditioneel het verschil maken.

Obama ligt volgens de laatste Quinnipiac University/New York Times/CBS News-peiling zes procent voor op Romney in Ohio, waar op verkiezingsdag 18 kiesmannen te verdienen zijn voor het kiescollege. Romney ging er afgelopen weekeinde dan ook meteen op campagne, maar in Cincinatti daagden niet meer dan 3000 geïnteresseerden voor hem op.

Obama deed op dat moment een oproep aan zijn kiezers om vervroegd te gaan stemmen, wat in sommige staten (zoals de belangrijke swing state Virginia) al mogelijk is vanaf 22 september. Early voting droeg bij tot Obama's succes in 2008. Bijna één kwart van de 133 miljoen kiezers, stemden dat jaar al in de weken voor de verkiezingsdag.