Direct naar artikelinhoud

De Gendt dicht bij ritzege in Vuelta

Thomas De Gendt kende een moeilijke start in de Vuelta, maar dag na dag voelt hij zich beter. Donderdag trok hij mee in de aanval, al noemde hij het toeval. Minder toevallig was dat De Gendt de laatste overblijver was van de kopgroep van vijf. Pas aan de voet van de slotklim werd hij teruggepakt.

Eergisteren solliciteerde Gianni Meersman na zijn derde plaats in Logroño al naar een plekje in de selectie voor het WK in Valkenburg. Gisteren deed Thomas De Gendt hetzelfde, met dat verschil dat de Oost-Vlaming in Valkenburg niet één, maar drie keer in actie wil komen.

"Van deelname aan het WK ploegentijdrit ben ik al zeker. Maar ik wil er ook graag bij zijn in de individuele tijdrit en in de wegrit", klinkt het ambitieus.

Een sollicitatie die de nummer drie van de Giro gisteren extra kracht bijzette. "Terwijl het eigenlijk niet eens de bedoeling was", lachte hij na afloop. "Maar ik reed na tien kilometer wedstrijd wat onverwachts in voorin het peloton en besliste impulsief eens mee te springen."

"Al is het maar om de ploegmakkers wat te ontlasten, dacht ik. Bleek het de goede vlucht te zijn. Nog leuker, met ook nog Kristof Vandewalle, Joost van Leijen, Martijn Maaskant en Pieter Weening spraken we alle vijf Nederlands. Geloof me, qua communicatie een stuk aangenamer dan wanneer je met een Rus en een Kazach op pad bent."

Veel bonus kreeg het vijftal nooit bijeen, zodat De Gendt al gauw besefte dat de onderneming weinig kans op slagen had. Toch was hij diep in de finale de laatste overblijver. "Eigenlijk moest ik op die Puerto del Oroel vroeger solo gegaan zijn. Maar we waren al zeven kilometer aan het klimmen toen ik besefte dat we aan de col bezig waren. Tja, het was geen 'col' die naam waardig", vindt De Gendt.

"Bovendien had ik het bordje aan de voet van de klim gemist. Plots zag ik dat we op vijf kilometer van de top waren en versnelde ik. Uiteindelijk bleek ik de sterkste van ons vijf, maar standhouden tegen het peloton der favorieten was niet haalbaar. Zelfs niet als ik effectief vroeger vertrokken was. Ik had het hooguit iets langer kunnen rekken."

Geen ritzege dus, maar De Gendt was vooral blij met het gevoel dat hij onderweg en na afloop had.

"Het resultaat is er niet, maar ik was absoluut niet kapot toen ik over de streep reed. Dat zint me wel en ik hoop dat ook Carlo dit gezien heeft. Ja, ik wil er graag in alle WK's bij zijn straks. Al besef ik dat Bomans na mijn minder BK tegen de klok nog een bevestiging verwacht in de tijdrit, volgende week woensdag. Ik weet dat er nog een aantal kandidaten zijn en dat de bondcoach deze Vuelta-tijdrit afwacht om zijn definitieve selectie te maken."