Direct naar artikelinhoud

'Alberto heeft echt afgezien'

Tweeënhalf jaar geleden plaste Alberto Contador positief op 0,00000000005 g/ml clenbuterol. Vandaag, één maand na afloop van zijn schorsing, kan hij op de monsterachtige col 'Bola del Mundo' de Vuelta winnen. Een statement zou dat zijn. 'Alberto heeft echt afgezien.'

Schrap de 'hombre's' en de 'bueno's' uit het discours van Alberto Contador en er blijft doorgaans weinig over. Hoe anders was het afgelopen woensdag na de winst op 'Fuente De'. Aan de finish vergat de Pistolero om een schot te lossen - hij balde wel de vuisten - en bovendien sprak hij na afloop in erg beeldende taal: "Ik had vandaag een engeltje en een duiveltje op mijn schouder", aldus Contador. "Het engeltje drukte me op het hart om geen risico te nemen. Het duiveltje jutte me op om de boel in de fik te steken. Ik heb geluisterd naar de duivel. Waarom? Geen idee, intuïtie."

Als Contador vandaag op het monster 'Bola del Mundo' (hellingpercentages tot 23 procent) de eindzege in de Vuelta veiligstelt, zal hij de rit van woensdag doorslaggevend noemen. Daar loste de Madrileen eindelijk Joaquim 'Purito' Rodriguez, zijn Catalaanse rivaal die zichzelf dit jaar heruitvond als ronderenner. Contador had voor woensdag tevergeefs aangevallen op Alto de Arrate, op Mirador De Ezaro, op Puerto de Ancaras, op El Cuito Negro en op Lagos De Covadonga. Op die laatste twee cols alleen al versnelde Contador vijftien keer. Steeds zonder resultaat.

Voor woensdag leek het erop alsof Contador zijn grote comeback na de clenbuterolschorsing zou missen. Een grote persconferentie op dinsdag verliep neerslachtig. "Bueno", zei Contador. "Ik mis punch. Ik heb tijd laten liggen waar ik dat normaliter niet zou hebben gedaan. Ook al hou ik er niet van om excuses te zoeken." Een dag later veranderde zijn Vuelta alsnog in een sprookje.

Allemaal Alberto

Vandaag is de teneur dat Contador zijn zege dankt aan de trainingsarbeid die hij verzette tijdens zijn schorsing. Aan de vele eenzame kilometers tussen de door het TAS opgelegde schorsing op 5 februari en de rentree in competitie in de Eneco Tour op 6 augustus. "Alberto heeft tijdens zijn training competitie gesimuleerd", zegt vertrouwensman en woordvoerder Jacinto Vidarte. "Hij heeft geprobeerd om de vormpieken van een normaal seizoen te respecteren. Dus toewerken naar topvorm in de periode van Parijs-Nice, maar dan zonder Parijs-Nice te rijden. Veel kilometers achter de brommer van zijn verzorger Faustino Munoz ook, om de intensiteit van wedstrijd te hebben."

Contador heeft nooit veel gezegd over de dagen zonder competitie. Eén keer gaf hij in woonplaats Pinto voor de Spaanse radio toe "dat de maanden tijdens de schorsing lang duurden", dat ze hem "aanzienlijk getekend" hebben en dat hij "niet altijd de motivatie had om op de fiets te stappen." Vidarte bevestigt: "Alberto heeft afgezien. De hetze na de clenbuterolplas, de druk op hem en zijn familie heeft gewogen. Het waren ook eenzame trainingskilometers: om de sleur te doorbreken is hij regelmatig van omgeving veranderd. Hij trainde veel rond Madrid, ook op de 'Bola del Mundo' die ze morgen (vandaag, JPDV) oprijden. En hij trainde in de Sierra Nevada en in Gran Canaria."

Wat Contador op de fiets hield, was volgens Vidarte de steun van de fans. Op 12 februari verzamelden op de 'Plaza del Ayuntamiento' in Pinto tweeduizend mensen om hun steun aan Contador uit te spreken. Hun slogan: 'Wij zijn allemaal Alberto.' "Die steun heeft Alberto erbovenop gekregen", zegt Vidarte. "Je mag niet vergeten: voor zijn zaak bij het TAS heeft hij vijf uur lang aan de leugendetector gelegen. Een hele zware test. Dat zijn dingen die blijven hangen (Contador had wel zelf aangestuurd op de test, JPDV). Zijn uitroep dat hij zou stoppen, was oprecht. Hij heeft dat echt overwogen."

Het is niet voor het eerst dat Alberto Contador een opmerkelijke en succesvolle comeback maakt in zijn carrière. Hij deed het ook in januari 2005. In mei 2004 was Contador in het ouderlijke huis in Pinto in elkaar gezakt. Eerder die maand was hij ook in de Ronde van Asturië zonder aanleiding van de fiets gevallen. Beklijvende beelden waren dat: een spartelende, jonge renner van Liberty Seguros.

Contador werd geopereerd aan een aangeboren vaatafwijking in de hersenen, een ingreep waarbij hij vooraf een aansprakelijkheidsovereenkomst moest ondertekenen. Pas in november 2004 gaven de dokters hem toestemming om opnieuw te koersen.

In de Tour Down Under, zeven maanden na zijn operatie, wint hij de vijfde etappe. De koninginnenrit van Willunga naar Willunga. Hij rijdt dan vijf dagen opnieuw in het peloton. Ook daar is er die opmerkelijke en razendsnelle comeback.

Leven en dood

"En die comeback zal voor Alberto altijd meer betekenen dan die na de schorsing", zegt Vidarte. "Daar ging het echt over leven en dood. Nu gaat het enkel over de fiets en Alberto weet al heel lang, dat er in het leven belangrijker dingen zijn. Woensdag vroeg iemand hem of dit zijn mooiste overwinning ooit was. Hij ontkende onmiddellijk. De Tour Down Under van 2005 blijft bovenaan het lijstje staan, gevolgd door zijn overwinning in Parijs-Nice van 2007. Daar heeft hij zichzelf getoond als toekomstig kopman voor de Tour de France. De overwinning van woensdag, hoe mooi ook, komt pas op plaats drie."

Contador begint vandaag van La Faisanera Golf naar Bola del Mundo met 1.35 voorsprong op Alejandro Valverde en 2.21 voorsprong op Joaquim Rodriguez. Hij kan voor de tweede keer de Vuelta winnen.