Direct naar artikelinhoud

PIAS neemt klassiek platenlabel Harmonia Mundi over

Het Belgische platenlabel PIAS heeft het Franse Harmonia Mundi overgenomen. 'De overname is de perfecte aanvulling op wat we doen', klinkt het bij PIAS.

Op het eerste zicht liggen de twee labels ver uit elkaar. PIAS werd in 1982 opgericht als onafhankelijk poplabel en specialiseerde zich in eerder alternatieve rock en elektronische muziek. Harmonia Mundi is in de eerste plaats uitgever van klassiek. Ook gelieerde labels als Discograph, Jazz Village en World Village zitten mee in de overname, maar de distributieactiviteiten blijven bij het Franse bedrijf.

Harmonia Mundi bestaat al sinds 1958. Na het overlijden van oprichter Bernard Coutaz in 2010 werd de leiding van het bedrijf overgenomen door zijn vrouw Eva Coutaz. Ook na de overname blijft ze als adviseur betrokken bij Harmonia Mundi. Het bedrijf was al een tijd op zoek naar vers kapitaal.

PIAS beheert nu meer dan 1.500 opnames van klassieke grootheden als William Christie, Alfred Deller en Isabelle Faust, als ook de Belgen René Jacobs, Philippe Herreweghe en Sophie Karthäuser.

Tegen clichés

Volgens PIAS-oprichter Kenny Gates is de overname een perfecte aanvulling. "Ik begrijp dat op het eerste zicht klassieke muziek en indiemuziek niet verder uit elkaar kunnen liggen", schrijft Gates op de website van PIAS. "Maar de perceptie dat onafhankelijke muziek er is voor coole jongeren en klassieke muziek voor mensen met grijs haar, die is verkeerd. Bij PIAS hebben we altijd willen ingaan tegen dit soort clichés. We zijn nooit meegegaan in het snobisme van de muziekindustrie."

Volgens Gates valt er ook geld te rapen in een digitale markt voor klassieke muziek. "Sommige mensen zeggen dat klassiek nooit digitaal zal werken. Dat is doemdenkerij. Ik denk net dat hier precies het grootste groeipotentieel zit," klinkt het.