Direct naar artikelinhoud

Verhuis politie ligt zwaar onder vuur wegens mogelijk gesjoemel

Er zijn 'ernstige aanwijzingen' dat politiemensen of ambtenaren steekpenningen hebben gekregen om de hoofdzetel van de federale politie te verhuizen. Dat zegt N-VA-kamerlid Koen Degroote. Eerder werd de geschorste topflik Glenn Audenaert al genoemd in een schandaal over de verhuis.

In december 2010 besliste de ministerraad om de federale politie te verhuizen naar het Rijksadministratief Centrum (RAC) in centrum Brussel. Uiterlijk op 1 december 2013 zullen de tweeduizend politiemensen het nieuwe kantorencomplex van 65.000 vierkante meter betrekken.

De verhuis is omstreden. Niet het minst door het hoge prijskaartje. De regering moet achttien jaar lang 13,2 miljoen euro betalen. Volgens de krant De Tijd komt daar nog eens 1,2 miljoen euro bij om alle diensten en materiaal te verhuizen, en moeten de federale politie en Regie der Gebouwen samen nog eens 29 miljoen euro ophoesten om het gebouw aan te passen voor politiewerk, zoals verhoorlokalen en schietstanden.

Zowel de huidige baas van de federale politie, Catherine De Bolle, als minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) hebben al twijfels geuit over het enorme prijskaartje. En de miljoenendeal komt nu nog meer onder vuur te liggen.

Kamerlid Koenraad Degroote heeft naar eigen zeggen 'serieuze aanwijzingen' dat meerdere ambtenaren zijn beïnvloed en steekpenningen hebben ontvangen om het contract te laten doorgaan. Namen wil Degroote niet noemen. "Ik ben benaderd door een goedgeplaatste getuige en maak mijn info over aan het gerecht die het verder zal onderzoeken."

Het gerecht van Dendermonde voert momenteel al een onderzoek naar Glenn Audenaert, de voormalige chef van de Brusselse gerechtelijke politie. Audenaert zou aan het Comité P hebben verklaard dat hij tienduizenden euro's kreeg van de topman van de Nederlandse vastgoedgroep Breevast, eigenaar van het RAC. Een cadeautje, volgens Audenaert, geen corruptie. Die verdachte geldsom is voor zover bekend de belangrijkste aanwijzing tegen Audenaert in het onderzoek naar mogelijke corruptie. Breevast ontkent alles.

"De nieuwe informatie van Degroote werpt opnieuw een schaduw op de verhuis naar het RAC, een verhuis waar ik nog geen enkel afdoend argument voor heb gehoord", zegt Gert Cockx van politievakbond NSPV. "Er is niet genoeg parking, de kosten zijn enorm en niet alle diensten kunnen meeverhuizen waardoor het opzet van centralisatie in het niets valt. Over een aantal jaar zal men al op zoek moeten naar een nieuw plan. Bovendien is de beslissing niet transparant gebeurd."

Minister Milquet laat weten dat het contract voorlopig gewoon verder wordt uitgevoerd. "Het onderzoek is immers nog volop aan de gang", zegt haar woordvoerster. "De twijfels over de hoge kostprijs zijn haar persoonlijke mening, maar vermits de beslissing is genomen voor haar aantreden moet die worden uitgevoerd."