Direct naar artikelinhoud

Van de Velde kiest voor gezin en verlaat Schoon Verdiep

Wanneer hij effectief vertrekt, wordt pas in het najaar beslist. Maar dat Rob Van de Velde (N-VA) de politiek op korte termijn zal inruilen voor de privésector, staat vast. Van de Velde zegt resoluut voor zijn kinderen te kiezen.

Een opmerkelijke mededeling kwam gisterochtend vanop het Antwerpse stadhuis. Met het einde van de legislatuur in het vizier, geeft schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Groen Rob Van de Velde er de brui aan. De intenties van Van de Velde lekten vroegtijdig, waardoor de doorgaans zo strakke N-VA-communicatie nog niet op punt stond.

Van de Velde stopt zeker niet per direct. Maar wanneer dan wel? Dat moet nog besproken worden, in het najaar zelfs pas. Zal hij de legislatuur uitdoen? Voor Van de Velde zelf is het een optie, op het kabinet van burgemeester Bart De Wever wordt die suggestie droog ontvangen. "Wij hebben begrepen dat de schepen op zoek is naar een nieuwe uitdaging", klinkt het daar.

Sinksenfoor

Rob Van de Velde (N-VA) kwam in 2010 over van Lijst Dedecker naar N-VA en werd in 2012 schepen. Het duurde niet lang voor hij in het oog van de storm terechtkwam. Was het niet omdat hij na klachten van een groepje buurtbewoners de Sinksenfoor verhuisde van het drukke Zuid naar het afgelegen Park Spoor Oost, dan wel door tal van stadsontwikkelingsprojecten.

Het verwijt viel daarbij steevast dat de banden van Van de Velde met de bouwpromotoren iets te innig waren. Maar een bewijs dat de schepen ergens effectief over de schreef ging? Dat werd vooralsnog niet geleverd.

Volgens Van de Velde is er dan ook geen enkele politieke aanleiding om minder dan anderhalf jaar voor de verkiezingen zijn ambt ter beschikking te stellen. "Ik heb vier kinderen, de oudste zijn 21 en 17 en de jongste nog maar 5 en 3. Ik wil niet over zes jaar moeten vaststellen dat ik de plezantste jaren van mijn tweede reeks kinderen gemist heb. Of mijn dochter zien afstuderen en trouwen zonder dat ik tijd met haar heb doorgebracht."

Daarbij komen nog twee andere elementen, zegt Van de Velde. "Mijn vrouw is districtsvoorzitter van Berchem. Willen we wel met twee afhankelijk blijven van de politiek? Bovendien ben ik begin dit jaar vijftig geworden. Als ik mijn carrière nog wil heroriënteren, dan moet ik het nu doen."

Van de Velde spiegelt zich daarvoor aan CD&V'er Philip Heylen, die vorig jaar overstapte van het schepencollege naar de privésector.

Interne spanningen

De sterke geruchten dat Van de Velde nooit helemaal geaccepteerd werd bij N-VA, intern met de regelmaat van een klok clashte met onder meer schepen van Financiën Koen Kennis en daarom eieren voor zijn geld kiest, doet hij af als onzin. "Je weegt in een carrière permanent af wat de beste keuze is. Het is gewoon de ondernemer in mij die opnieuw de bovenhand heeft gehaald."

Normaal gesproken was Van de Velde al dik anderhalf jaar geen schepen meer geweest. De afspraak was dat de schepenzetel van Ruimtelijke Ordening halverwege de legislatuur zou overgaan van N-VA naar coalitiepartner Open Vld. Maar omdat Gwendolyn Rutten haar partij in 2014 in de Vlaamse regering loodste - waar ze mathematisch overbodig is - moesten de liberalen als pasmunt dat halve schepenambt laten vallen.

Van de Velde is ook actief als volksvertegenwoordiger en zal die termijn wellicht uitdoen. Of hij zich in 2019 nog eens verkiesbaar stelt, is nog geen uitgemaakte zaak.