Direct naar artikelinhoud

'Der Meister' treedt uit de schaduw van Niels Albert

Philipp Walsleben is al sinds 2008 ploegmaat van Niels Albert. Al die jaren ook stond de Duitser in de schaduw van de kopman van BKCP. Maar het lijkt erop alsof hij zich nu eindelijk weet te bevrijden. Wie is de man die vorige week in Gavere Sven Nys bijna over de knie legde. Een portret in tien vragen en even veel antwoorden.

Waar komt Walsleben oorspronkelijk vandaan?

Philipp Walsleben - ook wel 'Walze', 'Der Meister' of 'Walsy' - is op 19 november 1987 geboren in Potsdam bij Berlijn. Hij was nauwelijks twee toen de Muur viel maar desondanks is hij trots op zijn Oost-Duitse afkomst. Ook vandaag voelt hij zich nog steeds een 'Ossi'. Dat de Muur letterlijk door de tuin van zijn grootouders liep, is daar wellicht niet vreemd aan. Na zijn carrière keert hij zo goed als zeker terug naar huis.

Wie heeft Philipp Walsleben waar ontdekt?

Christoph Roodhooft werd jaren geleden getipt door de ex-man van viervoudig wereldkampioene Hanka Kupfernagel dat er in Berlijn een groot talent rondfietste. In het Zwitserse Hittnau in 2007 veroverde de 21-jarige Niels Albert zijn tweede Europese titel bij de beloften. Op een handvol seconden volgde een 20-jarige Duitser: Philipp Walsleben, toen nog lid van een lokaal wielerploegje.

Hoe belandde hij in België?

Roodhooft contracteerde Walsleben in 2008 bij Palmans en nam hem een jaar later mee toen hij zijn eigen veldritteam oprichtte. Onderdak vond de jonge Walsleben bij de ouders van Roodhooft. De vroegere slaapkamer van Christoph werd het privévertrek van Philipp. Kost en inwoon, digitale tv, internet. Eerst gratis, na de ondertekening van zijn profcontract voor een maandelijkse huurprijs van 75 euro. All in.

Waar en hoe leerde Walsleben zo goed Nederlands spreken?

Walsleben was nog niet goed ingetrokken bij de familie Roodhooft of het Duits en Engels als voertaal werden geschrapt. Hoewel mama Roodhooft zeer goed Duits spreekt, verliep de communicatie voortaan enkel nog in het Nederlands. Nauwelijks een maand later sprak de logé een meer dan behoorlijk sappig 'Niederländisch'.

Hoe is de relatie met zijn ouders in Duitsland?

Op zijn minst gezegd bizar. Bij zijn beloftenwereldtitel arriveerden zijn ouders een kwartier voor de wedstrijd om een half uur later weer naar huis te vertrekken. Sinds hij in België woont, zijn zijn ouders hem nog nooit komen bezoeken. Niet dat er ruzie is maar Walslebens ouders zijn niet geïnteresseerd in zijn carrière, leven hun eigen leven en vinden dat hun zoon maar zijn plan moet trekken.

Waar woont Walsleben nu?

Dik anderhalf jaar geleden verliet hij het ouderlijke huis-Roodhooft om samen met zijn toenmalige vriendin een appartement te huren in Aarschot. De relatie is inmiddels op de klippen gelopen maar vrijgezel Walsleben woont nog steeds in het appartement.

Wat doet hij als hij niet op zijn fiets zit?

Hoewel Walsleben al snel de school heeft ingewisseld voor een carrière als profrenner, is hij een intelligente jongen met interesses die verder reiken dan enkel de cyclocross.

Hij is in actualiteit geïnteresseerd en leest lang niet enkel de sportpagina's van een krant. Toen hij bijvoorbeeld na enkele jaren België en plagerijen binnen zijn team tot het besef was gekomen dat 'ons' beeld van Adolf Hitler niet overeenkwam met wat hij in Duitsland op school had geleerd, is hij beginnen lezen over de voormalige Führer van het Duitse Rijk om zo een correcter beeld te krijgen.

Hij is zot van elektronische snufjes als iPhone en iPad, helpt Roodhoofts kinderen uit de nood als ze problemen hebben met hun computer. Intussen volgt hij ook al enkele jaren gitaarlessen. Zijn gitaar gaat overigens voor elke stage mee het vliegtuig op.

Hoe indrukwekkend is zijn palmares?

Walsleben wacht nog steeds op die eerste grote zege bij de profs maar kroonde zich inmiddels wel al achtmaal tot Duits kampioen: 4x bij de profs, 1x bij de beloften, 2x bij de nieuwelingen. Als belofte veroverde hij ook de Europese en de wereldtitel. In 2009 in Hoogerheide.

Waarom heeft het zo lang geduurd eer Walsleben weer aan de oppervlakte kwam?

Walsleben heeft tal van tegenslagen gekend, fysiek en mentaal. Zijn lichaam is al vaker pleisterplaats geweest voor een of ander virus. Exact twee jaar geleden nog lag hij geveld met klierkoorts, net nadat hij zo ongeveer een volledig seizoen out was geweest door darmproblemen.

In die vervelende periodes wil hij het ook mentaal al eens moeilijker krijgen. Toch liet Roodhooft Walsleben nooit vallen omdat die inmiddels zo goed als familie is. Bovendien blijft de teammanager overtuigd van het intrinsieke talent van de 26-jarige Duitser.

Wat heeft hij nog in zijn mars?

In theorie veel. In theorie zou hij even goed moeten kunnen doen als zijn vermaarde ploeggenoot. In zijn laatste seizoen als belofte won Albert elke titel, elk klassement en zo goed als elke cross. Een jaar later deed Walsleben exact hetzelfde.

Dit seizoen stond Walsleben al viermaal op het podium van een klassementscross. In Gavere scheelde het nauwelijks een haar of hij had zelfs Nys achter zich gehouden. "Ik voel dat mijn eerste grote overwinning dichtbij is", sprak hij. "Heimelijk droom ik van Koksijde." En een eerste wereldtitel bij de profs is volgens zijn entourage lang niet onmogelijk. Afspraak eind januari. In Hoogerheide.