Direct naar artikelinhoud

Vanoppen is nieuwe baas bij Germinal Beerschot

De kogel is door de kerk: Germinal Beerschot heeft een nieuwe baas. De Leuvense vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen kocht gisteren erevoorzitter Jos Verhaegen uit en bezit nu 99 procent van de aandelen in de club.

Na maanden gekrakeel is er dan eindelijk toch een einde gekomen aan de bestuursimpasse bij GBA. Jos Verhaegen en Patrick Vanoppen zaten gisteren vijf uur bij de notaris om de laatste details omtrent de aandelenverkoop af te ronden en rond 19 uur kwam er witte rook. “Het is een moeilijke bevalling geweest, maar ik ben tevreden dat het uiteindelijk toch is gelukt”, verklaarde Vanoppen toen hij op het Kiel arriveerde voor de inhaalmatch tegen Gent. “In het belang van de club hebben beide partijen een oplossing gezocht en gevonden.”

Ook de groep rond Jos Verhaegen toonde dus zijn goodwill. “Van onze kant hebben wij een serieuze geste gedaan”, vertelde Jos Verhaegen. “Van het oorspronkelijke bedrag dat Vanoppen ons nog moest (2,6 miljoen euro, red.) lieten wij 550.000 euro vallen. Dat bedrag wordt integraal geïnjecteerd in de club. Wij hebben dit gedaan omdat we Germinal Beerschot nog steeds een warm hart toedragen.”

De nieuwe sterke man Patrick Vanoppen kon of wou gisteren nog niet het achterste van zijn tong laten zien. “Donderdag (vandaag) is er een persconferentie waarop ik meer uitleg geef”, gaf de Leuvense vastgoedman mee. “Nu begint het echte werk pas.”

Vanoppen lijkt van plan om schoon schip te maken en pakt uit met een grondig door elkaar geschud organigram. In dat organigram zal Herman Kesters alvast geen voorzitter meer zijn. Dat was nog op vraag van de groep Verhaegen, die al langer niet akkoord was met het (financiële) beleid dat Kesters de voorbije jaren voerde. Bij de verkoop werd overeen gekomen dat Kesters uit zijn functies als voorzitter en afgevaardigd bestuurder wordt ontzet. Toch is Kesters’ rol niet noodzakelijk helemaal uitgespeeld. Vanoppen zou plannen hebben om zijn kompaan herop te vissen in een topfunctie met een andere naam. Mogelijk wordt Vanoppen zelf dan titelvoerend voorzitter.

Verhaegen en co. zelf verdwijnen volledig van het toneel, na jaren Germinal Ekeren en Germinal Beerschot. In hun zog stappen een resem medebestuurders uit het ‘kamp Verhaegen’ mee op. Ook Verhaegens schoonzoon Gunther Hofmans blaast de aftocht als technisch directeur. Bij zijn mogelijke opvolgers worden Chris Van Puyvelde genoemd Luc Devroe genoemd.