Direct naar artikelinhoud

Gerecht onderzoektdubieuze sponsorprojecten van Belgacom

Het parket van Bergen heeft een vooronderzoek geopend naar enkele dubieuze sponsoractiviteiten van Belgacom. Topman Didier Bellens zou er politieke steun mee zoeken.

Justitie richt zich hierbij op vier verschillende projecten van het overheidsbedrijf. Het gaat om het tennistornooi Ethias Trophy, de voetbalclub Bergen, het 'Festival International du Film d'amour' en Bergen 2015 Culturele Hoofdstad van Europa.

In juli 2011 werd Belgacomtopman Didier Bellens beschuldigd van corruptie. Hij zou in ruil voor reisjes en uitnodigingen voor evenementen een gebouw in Bergen voor een spotprijs hebben verkocht aan PS-vertrouwelinge Edmée De Groeve. Sindsdien graaft justitie verder naar de manier waarop Belgacom evenementen sponsort.

De Ethias Trophy, waar een kleine publieke belangstelling voor is, werd vorig jaar voor 125.000 euro gesponsorddoor Belgacom. Het Festival du Film d'amour kreeg 30.000 euro. De lokale voetbalploeg Bergen kreeg Belgacomgelden in de jaren 2004, 2005, 2006. Om welk bedrag het gaat is niet bekend. Voor Bergen 2015 Culturele Hoofdstad maakte Belgacom een budget vrij van 2 miljoen euro voor de periode 2011-2015. Maar na de inbeschuldigingstelling van Bellens door onderzoeksrechter Alain Blondiaux werd de ondertekening van het contract uitgesteld.

Bellens onderhandelde over dat laatste dossier met twee vertegenwoordigers van Bergen 2015: Gilles Mahieu en Anne-Sophie Charle. Mahieu is niet alleen bestuurder bij de 'Stichting Bergen 2015' maar ook secretaris-generaal van de PS. Charle is kabinetschef van de burgemeester van Bergen en een vertrouwensfiguur van premier Di Rupo.

De onderzoekers bestuderen de banden tussen de Belgacomtop en bepaalde politici. Volgens experts is de sponsoring immers louter bedoeld om politieke steun veilig te stellen. Er wordt betwijfeld of de contracten wel passen in de strategie van de telecomgroep. Belgacomtopman Bellens kon ondanks enkele uitschuivers tot nog toe steeds rekenen op de steun van de PS en Elio Di Rupo.

Justitie lijkt zich niet te laten afschrikken door de aanwezigheid van prominente politici in de Belgacomdossiers. "Geen commentaar", klinkt het officieel. Officieus zegt men: "We doen gewoon onze job zonder aandacht te hebben voor de politieke kleur van de betrokkenen."

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Belgacom de voorbije jaren wel meer opmerkelijke sponsordeals heeft afgesloten. Zo kan de Yachtclub in Nieuwpoort, waar de zeilboot van Bellens ligt, rekenen op 100.000 euro gespreid over vijf jaar. Justine Henin kreeg twee maanden nadat ze definitief gestopt was met tennissen een sponsorcontract van 375.000 euro per jaar.

De afdeling sponsoring van Belgacom, die een budget beheert van 12,8 miljoen euro per jaar, was tot haar ontslag halverwege vorig jaar het domein van de omstreden Concetta Fagard.