Direct naar artikelinhoud

Niet één meisjeskiller, maar twee aparte jonge daders

In twee nabijgelegen gemeenten in het centrum van Nederland zijn de voorbije dagen twee jonge meisjes vermoord. Nu blijkt dat de daders twee al even jonge jongens zijn, is de angst een beetje verminderd. Maar helemaal weg is hij niet.

De ramen van lokaal 1.07 zijn verduisterd, in de vensterbank branden tientallen waxinelichtjes. Een vader buigt zich over het condoleanceboek voor de familie van de overleden Savannah. Het godsdienstlokaal van het Oostwende College is op deze Tweede Pinksterdag ingericht als herdenkingsplek voor de 14-jarige scholiere uit klas 2 E/F. "Ik weet niet wat ik moet schrijven," zegt de vader, die niet met zijn naam in de krant wil, "misschien houd ik het bij één woord: sprakeloos."

De avond ervoor bevestigde de politie wat al werd gevreesd in de gemeente Bunschoten-Spakenburg: het eerder die zondag gevonden stoffelijk overschot was inderdaad van Savannah Dekker. Een dramatische uitkomst van een lang weekend vol onzekerheid. Savannah werd donderdag voor het laatst gezien, vlak voor ze naar een studiegenootje in de buurt fietste. Haar ouders, die al snel het vermoeden hadden dat het mis was, organiseerden zelf via Facebook een zoekactie. Er werd massaal gereageerd.

Zondagochtend kamden zevenhonderd vrijwilligers uit het hele land de weilanden rondom Bunschoten uit. Het lichaam werd uiteindelijk gevonden bij het industrieterrein De Kronkels, ten zuiden van het centrum van de gereformeerde gemeente. Volgens de politie niet door iemand van de zoekactie, maar door een toevallige passant. De volgende ochtend, op Tweede Pinksterdag, kwam er het bericht dat er een 16-jarige jongen was gearresteerd in de zaak.

"Toen ik dat hoorde, draaide mijn maag zich om," zegt de vader in lokaal 1.07, "je denkt aan een volwassene met een auto, niet aan een jonge knul. Dat maakt het voor mij nog onbegrijpelijker."

Geruchten en paniek

De verslagenheid is groot bij de inwoners van de Utrechtse gemeente. In Achterveld, zo'n 18 kilometer van Bunschoten, werd afgelopen vrijdag ook al een 14-jarig meisje dood in het water gevonden. Romy uit Hoevelaken was door een misdrijf om het leven gebracht. Voor haar organiseerde de gemeente Hoevelaken gisteravond een herdenking. Ook in deze zaak pakte de politie een verdachte op: een 14-jarige jongen. De angst dat een zeer gevaarlijke figuur in het gebied actief zou zijn, leidde al sinds de vermissing van Savannah tot geruchten en paniek bij de Bunschotenaren.

Ook al is er volgens de politie geen link tussen de twee zaken, het gespeculeer van de dorpsbewoners is nog niet voorbij. "We dachten dat er misschien een loverboy actief zou zijn, of een kwaadwillende asielzoeker", zegt Cindy Hartog (31), die zondagochtend als vrijwilliger heeft meegezocht naar Savannah. "Ik ben blij dat de daders zijn opgepakt, maar dat er geen verband is tussen de twee zaken blijf ik raar vinden."

Bij de plek waar Savannah is gevonden, leggen buurtbewoners op maandagmiddag knuffels en bloemen neer. "Wij dragen dit met zijn allen", zegt een vrouw met een lange zwarte rok en een kruis om haar hals. "De familie van Savannah moet weten dat wij hun verdriet delen."

Boosheid is er bij industrieterrein De Kronkels. "Waarom wilde de politie geen Amber Alert (landelijk waarschuwingsbericht, nvdr) uitsturen?," zegt een 50-jarige grijze man. "Waarom begonnen ze zo laat met zoeken? De ouders van het meisje organiseerden niet voor niks zelf zo'n zoektocht." Maar volgens woordvoerder Bernhard Jens heeft de politie alles gedaan om Savannah terug te vinden, sinds zij als vermist werd opgegeven.

Sociale media

De 16-jarige jongen die nu vastzit in verband met Savannahs dood, kende haar vermoedelijk via sociale media, zei burgemeester Van de Groep van Bunschoten. Hij vindt het in elk geval een 'geruststelling' dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de dood van Savannah en die van Romy. "Dat er dus niet iemand lukraak meisjes van de fiets trekt."

In de Molenstraat vertelt de 46-jarige Patricia in Bistro Zuid dat ze haar dochter van dertien in ieder geval nergens meer alleen naar toe laat gaan. "En ik hou vooral haar telefoon in de gaten."