Direct naar artikelinhoud

Greenpeace: 'Schande dat overheid vervuilend baggerproject steunt'

Een omstreden project van de Vlaamse baggeraar Jan De Nul in het Noordpoolgebied krijgt steun van de Belgische overheid, op voorwaarde dat de Vlaamse baggeraar extra garanties geeft op het vlak van milieubescherming.

De Belgische overheid is bereid om een project van Jan De Nul in het noorden van Rusland te verzekeren. Dat bleek gisteravond na afloop van een bijeenkomst van de raad van bestuur van de Delcrederedienst, de Belgische exportverzekeraar waarin vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven zetelen. Een beslissing over de toekenning van een exportverzekering aan de Vlaamse baggeraar lag daar gisteren ter discussie. Een besluit is er nog niet, maar de Delcrederedienst is het in principe eens om het project van Jan De Nul in te dekken tegen commerciële en politieke risico's.

Jan De Nul beslist

Wel moet de baggeraar daarvoor bijkomende inspanningen doen om schade aan het milieu te beperken. "De bal ligt nu in het kamp van Jan De Nul. De baggeraar moet nu beslissen of het ingaat op de gestelde voorwaarden."

Het Vlaamse baggerbedrijf maakt in opdracht van de Russische president Poetin de weg vrij voor een nieuwe haven in het Noordpoolgebied. In de plaats Sabetta op het Jamal-schiereiland aan de Golf van Ob zal De Nul baggerwerken uitvoeren en meebouwen aan een terminal voor de export van gas.

Als de Russische overheid in gebreke blijft bij de betaling van de uitgevoerde werken dan staat de Belgische overheid via de Delcrederedienst garant dat het bedrijf zijn centen krijgt. Greenpeace reageert ontgoocheld. De organisatie had aangedrongen om Jan De Nul de verzekering te weigeren, onder meer omdat de baggerwerken een gevaar vormen voor bedreigde walvissoorten.

"Door in te stemmen met het principiële besluit van Delcredere leggen de ministers een resolutie ter bescherming van het Noordpoolgebied, die de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 2011 quasi unaniem goedkeurde, naast zich neer", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

"Het is schandalig dat een overheid haar steun verleent aan deze controversiële haven. Bovendien is het een gevaarlijk precedent. Delcredere zet de deur wagenwijd open voor andere bedrijven die in de toekomst een graantje willen meepikken van de olie- en gasvoorraden onder het poolijs."