Direct naar artikelinhoud

Olympische CHAOS

Rusland wordt niet volledig uitgesloten van de Olympische Spelen. Tot die beslissing is het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gekomen. De 28 internationale sportfederaties moeten zelf beslissen of Russen welkom zijn in Rio. Dat leidt, elf dagen voor de start, tot chaos en onzekerheid.

De uitspraak volgt op een grootschalig onderzoek van het wereldantidopingagentschap WADA. Daaruit werd duidelijk dat honderden Russische sporters tussen 2011 en 2015 doping hebben gebruikt. Meer dan driehonderd positieve testen werden door het ministerie van Sport en de geheime dienst verduisterd. Het WADA eiste een volledige verbanning van de Olympische Spelen.

Zover komt het dus niet. Wel mogen de 28 verschillende internationale sportfederaties elk voor zich uitmaken of de 387 geselecteerde Russische sporters welkom zijn. Zij hebben nu elf dagen de tijd om te bepalen of de sporters clean zijn en om advies te vragen aan het sporttribunaal TAS. Wie in het verleden werd betrapt, is, zelfs als de straf is uitgezeten, sowieso niet welkom op de Spelen. Het zorgt er alvast voor dat klokkenluidster en middenafstandsloopster Joelia Stepanova, die in 2013 werd geschorst, niet mag deelnemen.

Het leidt tot grote woede bij Travis Tygart, hoofd van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Hij stelt dat het IOC zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Ook voorspelt hij dat de komende anderhalve week chaotisch zal verlopen. "Deze beslissing veroorzaakt veel verwarring. Het IOC heeft eerder gezegd dat de strijd tegen doping geheel onafhankelijk moet zijn. Daarom is het zo frustrerend dat het besluit aan de sportfederaties wordt overgelaten. Die beschikken wellicht niet over de expertise of collectieve wil om er iets aan te doen. Het belangenconflict is schrijnend."

Ook de Nederlandse Dopingautoriteit heeft grote moeite met het besluit van het IOC. "Een gebrek aan leiderschap", zegt directeur Herman Ram, die het waarschijnlijk acht dat de federaties de regels op verschillende manieren zullen interpreteren, aan de publieke omroep NOS.

"Met deze regels kun je alle kanten op. Dit is een bron van veel gedoe en rechtsongelijkheid. Natuurlijk werpt dit een smet op de Spelen. Iedere Russische prestatie staat met deze achtergrond ter discussie. Er zullen schone sporters uitkomen tegen sporters die op zijn minst deels hebben geprofiteerd van het Russische dopingsysteem."

Uitgestoken hand

Atletiekfederatie IAAF schorste de volledige Russische delegatie eerder al, een besluit dat vorige week werd bevestigd door het sporttribunaal TAS. Voorzitter Sebastian Coe laat nu verstaan dat zijn federatie alle andere wil helpen en paraat staat voor advies.

Lang niet elke bond neemt die uitgestoken hand aan. De Internationale Tennisfederatie liet gisteravond al verstaan dat de zeven geselecteerde Russen wel mogen deelnemen aan de Spelen. Zij zijn immers "vaak genoeg getest op dopinggebruik buiten Rusland". Ook de judo-, volley- en turnfederatie zouden geneigd zijn alle Russen toe te laten.

Geloofwaardigheid in het gedrang

Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopingcontrolelaboratorium, stelt dat het IOC een juist besluit heeft genomen. Hij sprak zich eerder al uit tegen een algemene uitsluiting van Russische atleten. "Je kunt niet alle sporters over één kam scheren. Wel is de geloofwaardigheid van de Spelen in het gedrang gekomen. Ik vermoed ook dat een aantal federaties, zoals die van het gewichtheffen en zwemmen, het voorbeeld van de IAAF zal volgen en alle Russen zal weren."

► 21