Direct naar artikelinhoud

Eerherstel voor Gentse 'superflik' Steven De Smet

De klacht van de Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet tegen de lokale politie van Gent is door de Raad van State bekrachtigd. 'Superflik' De Smet, die in 2011 uit zijn functie als diensthoofd communicatie werd ontheven, hoopt zo snel mogelijk zijn job weer op te nemen.

De Smet werd in 2011 uit zijn functie gezet naar aanleiding van een e-mail die hij had doorgestuurd naar CD&V-politicus Veli Yüksel. De e-mail bevatte informatie over het optreden van de politie bij de rellen tijdens de voetbalwedstrijd België-Turkije op 3 juni 2011.

De politie besloot De Smet voorlopig aan de kant te schuiven en hem te benoemen tot projectleider sociale media, maar hij trok naar het Gentse hof van beroep. Dat oordeelde dat de e-mail geen vertrouwelijke informatie bevatte en sprak De Smet vrij. Toch wilde de Gentse politie De Smet zijn functie niet opnieuw aanbieden: hij werd adviseur van de korpschef.

Goed betaald

Daarop tekende De Smet klacht aan bij de Raad van State, en daar krijgt de hoofdcommissaris nu gelijk. "De uitspraak is op 23 mei gevallen, maar ik heb het net gehoord", aldus een emotionele De Smet. "Al drie jaar vecht ik voor de zaak. Van bij het begin van het onderzoek is me steeds gezegd dat het maar tijdelijk was, maar ik heb nooit mijn job teruggekregen. Dit zou eindelijk eerherstel moeten betekenen."

Nu hij in principe zijn functie van diensthoofd communicatie terug zou kunnen opnemen, klinkt De Smet bijzonder strijdvaardig. "Ik wil de aanpak van de politie volledig vernieuwen. We moeten meegaan op de golf van sociale media, conversatie is het sleutelwoord. Ik word goed betaald, ik wil er dan ook hard voor werken."

Van een schadevergoeding of andere tegemoetkomingen wil hij niet weten. "Ik wil gewoon mijn job zo snel mogelijk terug, en dat moet via een open gesprek gebeuren. Ik weet zeker dat ik goed werk kan leveren voor de burgers van Gent", zegt De Smet.

Of hij ook daadwerkelijk de functie van diensthoofd communicatie kan opnemen, valt echter nog af te wachten. De Gentse politie wil immers nog niet veel kwijt over de zaak. "De korpschef is blij dat De Smet gelijk heeft gekregen, en wij gaan zo spoedig mogelijk met hem in gesprek. Er is zeker plaats voor hem, en hij zal een functie krijgen die strookt met zijn wedde en zijn graad", zegt woordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez.