Direct naar artikelinhoud

Miniplaneet ontdekt in uithoek zonnestelsel

Ons zonnestelsel is een telg rijker. Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe dwergplaneet ontdekt, ver voorbij Pluto. De planeet, die voorlopig '2014 UZ224' werd gedoopt, bevindt zich op 13,7 miljard kilometer van de zon.

De dwergplaneet heeft een doorsnede van ongeveer 530 kilometer, en is daarmee kleiner dan de maantjes die rond Pluto draaien. Charon, de grootste maan van Pluto, meet ongeveer 1.200 kilometer in diameter. Een jaar op 2014 UZ224, de tijd die de dwergplaneet nodig heeft om rond de zon te draaien, is gelijk aan ongeveer 1.100 jaar op de aarde. Ter vergelijking, een jaar op Pluto duurt 248 jaar op aarde.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan ontdekten de dwergplaneet met behulp van de speciale Dark Energy Camera, die op een telescoop in de Andes is geïnstalleerd. Dat gebeurde in opdracht van het Amerikaanse departement voor Energie om een kaart te maken van verre zonnestelsels.

Of de nieuwe dwergplaneet die naam ook waardig is, moet nog blijken. Volgens sommige astronomen zou 2014 UZ224 immers te klein zijn om beschouwd te worden als dwergplaneet.

Het onderzoek kan bijdragen tot de verdere zoektocht naar planeten. Astronomen denken dat zich nog een enorme planeet schuilhoudt in de verste uithoeken van ons zonnestelsel, maar tot nog toe heeft niemand een glimp van die 'Planet Nine' opgevangen. Gerdes denkt dat het best mogelijk is dat Planet Nine te zien is op een van de beelden die hij heeft genomen voor zijn kaart van het zonnestelsel.