Direct naar artikelinhoud

Peeters en Demotte geven elkaar les in regionalisering

Met veel hoffelijkheid draaiden Rudy Demotte (PS) en Kris Peeters (CD&V), de Waalse en Vlaamse minister-president, om de hete staatshervormingsbrij in een debat van Unizo. Toch kon dat hun splijtende standpunten over de regionalisering en de vennootschapsbelasting niet verhullen.

door tine peeters

BRUSSEL l Demotte zorgde voor de primeur van de avond: hij outte zich als een grote voorstander van het oranje-blauwe idee om het belastingvoordeel van Franse werknemers, dat kan oplopen tot 30 procent, af te schaffen. Meer nog, Demotte wil veel sneller gaan dan 'bedenker' Didier Reynders (MR).

Als voorgerecht op de Unizoavond passeerden de appetijtelijke werkloosheidscijfers voor Wallonië: het zuiden van het land noteert een groei van 1,8 procent, het noorden doet het 0,1 procent minder goed (zie kader). Toch nam Demotte de felicitaties van Peeters niet juichend in ontvangst: "Wij moeten nederig blijven, want we komen van erg ver en de extra jobs blijven uit. Niet Wallonië, niet Vlaanderen, maar sámen moeten we het beter doen."

Daarmee was de toon van de avond gezet. Demotte verdedigde, geruggensteund door l'Union Wallonne des Entreprises, het Belgische huis en Peeters pleitte voor een ingrijpende verbouwing. De twee deden anderhalf uur lang hun uiterste best om een bocht te maken langs de communautaire knelpunten, maar botsten er telkens weer tegenaan.

Als het ging over de vennootschapsbelasting, gingen beiden voor een enthousiast publiek van werkgevers voor een daling. Bij de concrete uitwerking van die daling bleef voor Demotte echter het codewoord 'federaal', voor Peeters 'regionaal'. "Wij geven nu voor een half miljard euro subsidies. Die som moet een Vlaamse korting worden op de vennootschapsbelasting", meende Peeters. "Van verstandige concurrentie wordt iedereen beter." Demotte hamerde er net op dat een vennootschapsbelasting voor hem kan zolang ze nationaal blijft.

Over de mogelijke regionalisering van het werk lagen de standpunten, voorspelbaar, even ver uit elkaar. "Een regionalisering is een zeer slechte oplossing", meende Demotte. "Alleen een regionalisering maakt een écht sluitende aanpak mogelijk", kaatste Peeters terug.

Op de vraag of de werkloosheidsuitkeringen moeten beperkt worden in de tijd wou Demotte niet eens antwoorden. Waar hij zich wel verrassend achter schaarde, was het oranje-blauwe voorstel om het belastingvoordeel van Franse grensarbeiders, dat kan oplopen tot 30 procent, te beperken: "Didier Reynders spreekt over een uitdovend systeem dat jaren kan aanslepen. Ik vind dat dit voordeel veel sneller moet worden geschrapt, want het zorgt voor te veel competitie met de Waalse werknemers."

Over twee onderwerpen waren de ministers-presidenten het wel roerend eens: het onderwijs moet het ondernemerschap meer stimuleren en de actieve begeleiding van werklozen is een must. Toen dus als slotvraag kwam wat de twee regio's dan wel van elkaar konden leren, was het de beurt aan Demotte om Peeters te complimenteren: "De Vlaamse activering moet voor ons een écht model zijn." Als geste naar Vlaanderen trekt Demotte vandaag met tweehonderd werklozen naar de Kortrijkse jobbeurs. "Om de grens met Vlaanderen in de Waalse hoofden te overschrijden."