Direct naar artikelinhoud

Engelse titelstrijd eindigt in thriller

Zelfgenoegzaamheid is de grootste vijand van Manchester City, dat nog alles in eigen handen heeft. City gaf op Arsenal de zege na rust weg. Niet iedereen in de ploeg heeft de passie en honger van kapitein Vincent Kompany.

Het was een onschuldig fotootje op de Instagram van Kompany. Een van zijn MacBook op een tafeltje in de trein op weg naar Londen, met een beeld van Patrick Vieira en Roy Keane, hoofd tegen hoofd. Het was een fragment uit de ITV-documentaire Best of Enemies. Die zette Keane en Vieira, leiders van titelrivalen Arsenal en Man United eind jaren '90, nog eens tegenover elkaar. Hun duels waren op het randje. De passie en de honger spatte eraf, op het schofterige af. Misschien moet Kompany de dvd eens aan zijn maats geven. Ze kunnen eruit leren.

Man City greep Arsenal in de beginfase bij de keel en parkeerde zich op de helft van Arsenal. David Silva bracht City verdiend op voorsprong, maar verkwiste daarna zijn kans om de misstap van Chelsea op Crystal Palace uit te buiten. The Sky Blues gingen kuieren. Yaya Touré jogde, Nasri wandelde wat rond en Dzeko stond stil. City liet een aangeslagen Arsenal zich terug in de match vechten, onder aanvoering van Flamini. Niet de eerste keer dit seizoen dat City zich buitenshuis gemakzuchtig toont.

Aan zijn aanvoerder ligt het niet. Kompany leidde zijn team met enkele stevige tackles, maar kreeg die spirit niet overgedragen op zijn ploegmaats. Vooral in de eerste helft imponeerde hij een paar keer in anticiperend verdedigen. Net daarom vinden ze hem in Engeland de beste centrale verdediger ter wereld.

Kompany neemt wel risico's. Hij ging vroeg in het boekje voor een obstructiefout op Arteta, die hem op snelheid voorbij wilde. De eerste meters van Kompany en zijn wendbaarheid zijn niet meer dezelfde. Zijn zesde kaart in zijn laatste acht wedstrijden, een gemiddelde dat hij nooit eerder haalde.

Chelseacoach José Mourinho gooide na de nederlaag tegen Crystal Palace (1-0) dan weer de handdoek in de titelrace. Er is nochtans nog niks verloren voor Chelsea, al verdiende Crystal Palace de zege. Terry scoorde een owngoal, keeper Speroni hield een matige Hazard van de gelijkmaker. Niet de elf op het veld stalen de show, wel zijn trainer. Mourinho ging de spelers en trainer van Palace in hun kleedkamer feliciteren en berispte een ballenjongen toen die tijd probeerde rekken.

Allemaal gunstige resultaten voor Liverpool, dat plots op kop staat in Engeland. Een eerste titel sinds 1990 komt dichter voor Liverpool, de vlotst scorende ploeg in de Premier League. Luis Suárez, Sturridge, Sterling en co. profiteerden optimaal van zwak verdedigen bij Tottenham. Een voorzet van Johnson rolde na twee minuten door de benen van Jan Vertonghen en via Kaboul in doel. Nadat Vertonghen halverwege de eerste helft met een enkelblessure naar de kant was gepikkeld, strafte Suárez een uitschuiver van Dawson af met zijn 29ste. Na rust diepte Liverpool de score nog uit via Coutinho en Henderson.