Direct naar artikelinhoud

Gerechtelijk onderzoek naar Uber-software

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat onderzoek doen naar de software die taxidienst Uber inzet om 'verdachte' gebruikers, zoals belastinginspecteurs, te misleiden.

Twee bronnen bevestigden tegenover Reuters dat Uber een dagvaarding heeft ontvangen om meer uitleg te geven over hoe zijn Greyball-software precies werkt. Uber probeert daarmee data te verzamelen om verdachte klanten te identificeren en misleiden. Wanneer overheidsfunctionarissen een Uber probeerden te bestellen, kregen ze een valse kaart te zien en kwam de taxi nooit opdagen.

Het taxiplatform zou deze methode om de overheid te omzeilen al sinds 2014 gebruiken. Minstens vijftig mensen binnen Uber waren op de hoogte. Het juridische team van het bedrijf zette het licht op groen.

Fraude voorkomen

The New York Times bracht het verhaal in maart aan de hand van getuigenissen van Uber-werknemers, die ook documenten als bewijs konden voorleggen. Nadien liet Uber weten dat het de software niet meer zou gebruiken. Ter verdediging liet het verstaan dat de software werd ontwikkeld om fraude te voorkomen en de veiligheid van chauffeurs te garanderen.

De dagvaarding is een nieuwe domper in het al hobbelige parcours van de laatste maanden. Zo kwam Uber in opspraak met zijn vrouwonvriendelijke cultuur en gaf topman Travis Kalanick toe dat hij dringend hulp nodig had om het bedrijf te leiden.

Noch Uber, noch het ministerie van Justitie reageerde al.