Direct naar artikelinhoud

Republikein die het oneens is met Trump, hard aangepakt

De man die tijdens de speech van Donald Trump in Nevada voor tumult zorgde, blijkt een Republikein te zijn die het niet eens is met de figuur en de ideeën van Trump.

Tijdens een verkiezingsmeeting zaterdag in Reno, in de Amerikaanse staat Nevada, haalde de Amerikaanse geheime dienst Donald Trump korte tijd van het podium. De geheime dienst, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Amerikaanse president en de presidentskandidaten, zei dat een man in het publiek "wapen" had geroepen. Daarop waren ze onmiddellijk beginnen evacueren. De man met het vermeende wapen werd opgepakt.

Maar voor de camera van The Guardian gaf de 'onruststoker' na zijn vrijlating meer uitleg. Austyn Crites is naar eigen zeggen een Republikein die het niet eens is met de figuur en de ideeën van Trump. Dat wou hij ook laten blijken tijdens de bewuste rally. Hij had een protestbord van het net afgeprint - 'Republicans against Trump' - en hield dat omhoog. Gevolg: plotse opschudding en het ontzetten van de presidentskandidaat van het podium door de security.

De 33-jarige Crites zegt aan The Guardian dat hij geschopt, geslagen en zelfs verstikt werd door de menigte, nadat hij zijn bord had bovengehaald. Hij vreesde zelfs voor zijn leven en was blij dat de politie zich kwam mengen in de schermutselingen. "De mensen rondom mij jouwden mij eerst uit, zoals te verwachten was. Maar dan werden ze plots gewelddadig, grepen ze mijn arm vast en probeerden ze mijn bord af te pakken."

Paniek in de zaal

De ophef bereikte een hoogtepunt toen minstens één iemand uit het publiek riep dat er een wapen in het spel was. "Ik schreeuwde nog dat ik enkel een bord vasthad en géén wapen", zegt Crites, duidelijk nog in shock. Maar er ontstond hevige paniek: honderden mensen vluchtten naar buiten en de security begeleidde Trump van het podium.

Crites is niet boos op de menigte die hem toetakelde. "Ik hou van die mensen, het zijn mijn landgenoten", voegt Crites toe. "Ik verwijt hen niks. Het is de schuld van de haatretoriek van Donald Trump. Dit is net waarom ik tégen Trump ben. Hij is een fascist, een dictator, iemand die van goede mensen beesten maakt. En dat is precies wat er vandaag gebeurd is."