Direct naar artikelinhoud

Verkrachtte Trump jong meisje?

'Jane Doe', de onbekende vrouw die Donald Trump ervan beschuldigt haar als minderjarig meisje te hebben verkracht, zou gisteren voor het eerst met haar verhaal naar buiten zijn gekomen.

"Meer dan vier maanden geleden klaagde een vrouw, bekend onder het pseudoniem Jane Doe, Donald Trump aan voor seksueel geweld, dat plaatsvond tijdens verschillende feestjes in New York in 1994. Jane Doe was op dat moment slechts dertien jaar oud. (...) De media hebben nagelaten om haar verhaal te brengen. Vandaag zal Jane Doe zelf de stilte doorbreken." Zo las het statement dat de Amerikaanse advocate Lisa Bloom gisteravond via haar Twitteraccount verspreidde.

Blooms advocatenkantoor bekommert zich sinds kort over het lot van Jane Doe. Wie haar cliënte nu precies is en hoe haar verhaal gaat, dat raakte bij het ter perse gaan niet meer bekend. Pas om 23 uur Belgische tijd zou de vrouw naar buiten treden.

De naam Jane Doe viel in juni voor het eerst. De onbekende dame bleek toen voor een rechtbank in New York een klacht ingediend te hebben tegen de Republikeinse presidentskandidaat. Gesteld werd dat de dame als minderjarig meisje in een appartement vastgehouden werd. Het appartement in kwestie was eigendom van Jeffrey Epstein, een intussen voor pedofilie veroordeelde miljonair.

Tweede klacht

Epstein zou haar naar daar gelokt hebben met valse beloftes over geld en een modellencarrière. Volgens Jane Doe zou ze op Epsteins appartement op een bed zijn vastgebonden. Daarna zou Donald Trump haar herhaaldelijk verkracht hebben. Haar New Yorkse klacht was trouwens al haar tweede: in april was Jane Doe in Californië ook al naar de rechtbank gestapt, maar daar werd haar klacht verworpen.

Volgens Trump is er van het verhaal niets aan. "De aantijgingen zijn roekeloos, onverantwoordelijk en categorisch onwaar", stelde zijn advocaat Alan Garten in het verleden. De beschuldigingen zijn volgens hem een duidelijke publiciteitsstunt, gericht op het onderuithalen van zijn cliënt.

De Britse krant The Guardian schreef deze zomer nog dat de rechtszaak rond Jane Doe gecoördineerd zou zijn door een voormalige producent van de bekende Jerry Springer-tv-show. De man in kwestie zou in het verleden ook al betrokken zijn geweest bij "betwiste vorderingen waarbij beroemdheden als O.J. Simpson en Kurt Cobain betrokken waren".

Mogelijk krijgt deze nu al vrij absurde Amerikaanse kiescampagne een totaal nieuwe wending. De voorbije dagen stond immers Hillary Clinton in hoek waar de klappen vielen, door het hernieuwde FBI-onderzoek naar haar e-mails. Als ze wordt opgepikt en bevestigd, kan deze verkrachtingszaak weer de aandacht volledig doen verschuiven naar Trump. Zijn campagne leek al even op sterven na dood toen vorige maand een oude video uitlekte waarin hij opschepte over zijn grijpgedrag naar de pussy van vrouwen. Het schandaal bevestigde voor velen het beeld van de seksistische narcist en duwde twijfelende kiezers en aardig wat Republikeinen weg van het Trump-kamp.

Genadeslag

In de nasleep van de ophef pakten nog vrouwen uit met verhalen van ongepast gedrag van de miljardair. Dagenlang tuimelde Trump in de peilingen. Want niets is zo krachtig als een smeuïg verhaal dat inspeelt op een bestaande perceptie. Net zoals het nieuwe FBI-onderzoek voor heel wat kiezers het beeld van een corrupte, achterdochtige Hillary Clinton bevestigt.

Dit nieuws kan Trump op vijf dagen van de verkiezingen de genadeslag geven. Amerikanen lachen immers niet met verkrachting. Maar mogelijk klopt het verhaal niet. Of slaagt Trump erin het in de kiem te smoren. In elk geval gaat de race met bokshandschoenen aan beide zijden de laatste rechte lijn in.