Direct naar artikelinhoud

Ondergoed uitgelicht

Je zult maar eens gevonden worden met onfris, mismatchend of, godbetert, géén ondergoed aan. Het is een cliché dat menig (groot)ouder een puber al naar de oren slingerde, maar het toont ook onmiddellijk de diepere betekenis van het stuk stof aan. Over de geschiedenis van ondergoed opent volgende week een tentoonstelling in het Londense Victoria and Albert Museum (V&A). De grote overzichtsexpo Undressed: A Brief History of Underwear toont het grillige verleden van ons onderste laagje. Dat verklapt niet alleen veel over de mode in een bepaald tijdperk, maar ook over de idealen die heersten over gender, seks, moraal en het perfecte lichaam.

Een voorbeeld is het korset: droegen vrouwen in het victoriaanse tijdperk korsetten, 'om postuur en gezondheid te verbeteren', dan verdwenen zulke restrictieve kledingstukken aan het begin van de 20ste eeuw omdat het lichaam bevrijd moest worden. In de jaren vijftig doken ze weer op - denk maar aan de iconische beelden van Marilyn Monroe. Tegenwoordig dienen ze zogezegd om de wespentaille op punt te houden. Celebrity Kim Kardashian zweert er alvast bij.

Verwacht tussen de tweehonderd stukken in de expo niet alleen historisch materiaal. Hedendaagse grote modenamen als Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Dolce & Gabbana zijn uiteraard aanwezig, alsook een onderjurk van de Belgische Carine Gilson, die nog gedragen werd in de James Bond-film Skyfall. Iconische stukken uit onze popcultuur, zoals het Calvin Klein-ondergoed met zijn grote letters en de wonderbra, die razend populair werd om zijn borstvergrotende effect, konden natuurlijk ook niet ontbreken.

Weetje: voor de moderne, mannelijke tegenhanger van de wonderbra werd ook een plaatsje gereserveerd. Het Australische 'aussieBum' maakt herenslips met extra vulling 'voor wanneer grootte wel uitmaakt'. (NH)

De expo Undressed: A Brief History of Underwear is van 16/4 tot en met 12/3 volgend jaar te bekijken in het Londense V&A-museum. Tickets (12 pond, zo'n 15 euro) bestel je het best op voorhand. Meer info op vam.co.uk