Direct naar artikelinhoud

110.000 zelfstandigen leven in armoede

Het aantal zelfstandigen dat er niet in slaagt een behoorlijk inkomen te verwerven, stijgt. Vandaag leven bijna 110.000 ondernemers onder de Europese armoedegrens. Zelfstandigenfederatie NSZ trekt aan de alarmbel.

Steeds meer ondernemers in hoofdberoep moeten het zien te rooien met een maandelijks inkomen van 833 euro. Tussen 2011 en 2012 steeg hun aantal met 3 procent. Dat blijkt uit een analyse die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) naar aanleiding van de Werelddag tegen Armoede maakt.

De zelfstandigenfederatie baseert zich op gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Volgens die organisatie blijken 109.907 voltijdse zelfstandigen in 2012 onder de Europese armoedegrens te leven.

Die Europese armoedegrens voor België bedraagt 1.000 euro voor een alleenstaande en 2.100 euro voor een gezin met twee kinderen. De zowat 110.000 zelfstandigen zijn goed voor 16 procent van alle ondernemers in hoofdberoep.

Wellicht zijn er nog meer zelfstandigen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De armoedegrens ligt immers op 1.000 euro terwijl de RSVZ enkel cijfer heeft voor ondernemers met een inkomen tot 833 euro.

Die 833 euro zijn de bruto-beroepsinkomsten, verminderd met de beroepsuitgaven en de beroepslasten. Dat is te vergelijken met het nettoloon van werknemers. Ter vergelijking: volgens het 'Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting' zijn er in ons land 3 procent arme werknemers, weet het NSZ.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: "Schrijnende armoede wordt nooit vereenzelvigd met het ondernemerschap, maar het komt dus wel vaak voor. De aanhoudende crisis heeft het armoedeprobleem bij een pak zelfstandigen alleen maar erger gemaakt en dat vraagt om een aantal maatregelen."

Zo pleit NSZ voor de introductie van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, gerelateerd aan het eerder verdiende inkomen, vanaf de eerste dag ongeschiktheid. Nu moeten ondernemers, wanneer zij ziek of arbeidsongschikt zijn, het zien te rooien met een beperkte, forfaitaire uitkering.

De ondernemersorganisatie wil ook een stopzettingsvergoeding ingevoerd zien. Wanneer een ondernemer merkt dat zijn activiteit niet levensvatbaar meer is en zijn zaak stopzet, zou die dan onder bepaalde voorwaarden een uitkering moeten krijgen.

Eind september lanceerde NSZ samen met een aantal partners (onder meer Securex en Atradius) Screening4You, een project met de steun van de Vlaamse regering dat proactief op zoek gaat naar ondernemingen die een verhoogd risico op problemen ondervinden en zonder bijsturing mogelijk failliet gaan.