Direct naar artikelinhoud

De landskampioen is moe

Landskampioen Racing Genk raakt maar niet op dreef. Na de pijnlijke bekeruitschakeling in het eigen Fenix-stadion tegen La Louvière gingen de Limburgers nu ook met de billen bloot in het Gentse Ottenstadion. Voor Genk is de winterstop meer dan welkom. Het team is moe na een slopende heenronde. AA Gent kan na de zege tegen de landskampioen nog enigszins met opgeheven hoofd de winterstop in. Het verwende zijn aanhang niet al te vaak maar kwam de laatste weken toch stilaan op toerental. Het heeft ook een nieuwe goalgetter gevonden: Ahmed Hosny. Hij kan de mogelijk vertrekkende topschutter Kaklamanos eventueel doen vergeten.

Gent

Van onze medewerker

Marc Dedroog

Bij Racing Genk viel voor aanvang van de partij één verrassing te noteren. Dagano startte op de bank. Dat feit op zich was misschien geen al te grote verrassing, maar dat zijn vervanger luisterde naar de naam Igor De Camargo was dat wél . Kevin Vandenbergh bleef aan de bank gekluisterd. Taka Suzuki was out met een schouderblessure. Trainer Sef Vergoossen: "Dagano heeft het moeilijk na zijn ziekte. Hij werkt wel hard maar het wil allemaal nét niet lukken. De Camargo is de laatste tijd goed bezig. Hij heeft recht op die plaats."

Zo goed was De Camargo dan toch niet bezig, want in de tweede helft verscheen Dagano toch nog in het elftal. Eén reuzenkans kreeg de Burkinees. Sonck slingerde een gemeten voorzet over Herpoel, maar Dagano liet zien dat het inderdaad allemaal niet zo wil lukken. Hij draaide die ene grote kans vakkundig de nek om. Maar alleen hém met de vinger wijzen zou te ver gaan. Bij Genk viel niet één speler te noteren die zijn normale niveau haalde. Achterin rammelde het nog maar eens. Soley wisselde opnieuw mooie dingen af met domme fouten. Zokora lijkt zijn lesje maar niet te willen leren. Real Madrid en de 6-0 is hij allang vergeten. De Ivoriaan blijft te pas en te onpas dribbelen. Tegen Gent was dat ook bijna één keer fataal: Machethe knalde de kans in het zijnet.

Ook op het Genkse middenveld lijkt iedereen op zoek naar zichzelf: Beslija kan de laatste weken nog nauwelijks voor splijtende rushes zorgen; Daerden krijgt geen actie meer in elkaar gebokst; Thijs en Skoko verzuipen mee met de rest van de ploeg.

"We zijn moe en hebben dringend rust nodig", zegt Josip Skoko. "De jongste maanden zijn fysiek en mentaal erg veeleisend en zwaar geweest. We hebben goede momenten gekend, maar ook mindere. De winterstop is welkom. Daarna volgen er nog zeventien wedstrijden om Europees voetbal af te dwingen. Als we fris, uitgerust en vol vertrouwen aan de terugronde kunnen beginnen en we starten met enkele goede resultaten, dan is alles nog mogelijk. We moeten ook niet naar onze concurrenten kijken. Genk moet naar Genk kijken."

Trainer Sef Vergoossen beaamt dat: "We gaan de winterstop in met een kater. De laatste weken ontbreekt ons het vermogen om een wedstrijd naar ons toe te trekken en in een definitieve plooi te leggen. Wat vroeger lukte, gaat nu al enkele weken niet meer. Zelf ben ik niet aan rust toe, maar toch is de winterstop ook voor mij welkom. Zo kan ik alles eens rustig op een rijtje zetten. Daarna moeten we voluit gaan als we Europees voetbal willen halen. We zullen bijna alles moeten pakken. Maar vergeet niet dat de ploegen die bovenaan meedraaien, Lokeren uitgezonderd, nog allemaal bij ons op bezoek komen."

Bij Gent verving Dimbala de geschorste Kaklamanos. Trainer Jan Olde Riekerink noemde de ex-Aalstenaar achteraf niet alleen de vervanger van Kaklamanos, maar ook diens opvolger: "Je moet daar niets achter zoeken. Ik bedoelde dat Dimbala Kaklamanos opvolgde in deze partij. Wat mij betreft is een vertrek van de Griek absoluut onbespreekbaar." Ook als er vanuit Luik met miljoenen euro's wordt gewapperd? "Wat mij betreft, blijft hij. Maar de lokroep van het grote geld kan soms zwaar doorwegen. Maar laat dit duidelijk zijn: een mogelijke ruiloperatie Kaklamanos - Aarst is helemaal niet aan de orde."

Overigens wordt niet alleen Alexandros Kaklamanos na de winterstop bij Standard gesignaleerd. Volgens het geruchtencircuit wordt ook Jacky Peeters in de Vurige Stede verwacht in 2003. "Ik heb al sinds vorige zomer, toen waren er wat vage contacten, niets meer gehoord van Standard", zegt Peeters ... Peeters die door trainer Jan Olde Riekerink sinds de wedstrijd tegen KV Mechelen de positie van verdedigende middenvelder kreeg toebedeeld. En laat het nu net die positie zijn waarvoor Gent naarstig op zoek was naar versterking. Olde Riekerink: "Met een speler als Peeters ga je niet zomaar schuiven. Hij ging het seizoen in als vaste rechtsback van de Rode Duivels. Maar uiteindelijk ben ik voor de positie van verdedigende middenvelder toch bij hem terechtgekomen. En hij doet dat perfect. Wat mij betreft is die positie nu definitief ingevuld."